luni, septembrie 27

Pentru Sebastian Lăzăroiu, Florin Cîțu nu e decât un “gambler cu personalitate deformată”

1
88

Fostul consilier prezidențial al lui Traian Băsescu, totodată și fost ministru al Muncii (pentru scurt timp, în 2011, în Guvernul Boc) sociologul Sebastian Lăzăroiu a declarat într-o emisiune la postul DIGI 24“nu mai vede o colaborare la nivel guvernamental între PNL, UDMR și  USR PLUS atâta timp cât Florin Câțu este premier. Nici măcar într-un guvern minoritar PNL susținut de PSD, nu este sigur că acesta ar fi acceptat ca premier.”

Lăzăroiu nu a adus în discuție o posibilă variantă a refacerii USL – alianța între PNL și PSD în care a activat cu succes.


Pe de altă parte, Sebastian Lăzăroiu a făcut o analiză comportamentală a omului Florin Câțu, argumentând cu mesajele pe rețelele de socializare ale unui fost broker, Laurențiu Ștefănescu, care face referire la profilul psihologic al lui Cîțu.

„Am fost 11 ani broker pe bursă. Am lucrat cu cei mai buni jucători din piață la vremea aceea. Ca să poți rezistă în acea lume și să fii în top trebuie să ai o mentalitate de gambler (jucător de jocuri de noroc- n.r.). Asta îți deformează personalitatea în timp. Ajungi la un anume nivel de insensibilitate, iar riscul devine un mod de viață. În viață reală devii distopic și chiar periculos. Pariezi viețile oamenilor ca și banii. Ești dispus să pui totul la bătaie pentru marele pot. Văzându-l pe Cîțu în ultimele zile, am avut o revelație. Băiatul asta nu face politică, ci pariază o miză. Indiferent de costuri, va merge până la capăt” – a scris brokerul în mesajul citit de Sebastian Lăzăroiu.

Sociologul, fost ministru al Muncii în Guvernul Boc, dar și consilier al lui Traian Băsescu apreciază că brokerul i-a pus diagnosticul psihologic exact actualului premier Florin Cîțu.

„Cred că are dreptate acest domn Ștefănescu. Personalitatea lui Cîțu este deformată de această ocupație a lui – bursă, gambling cu acțiuni etc. Dar întrebarea pe care mi-o pun e: Dar cei din jurul lui? Cu cine se consultă în partid sau când iau deciziile? Toți ceilalți sunt și ei niște gambleri? Nu cred, pentru că acolo sunt oameni cu mult mai multă experiență politică, care au trecut prin situații grele – dacă e să mă gândesc numai la Emil Boc, care a condus un guvern de coaliție. Adică Emil Boc nu-i spune sau poate îl întreabă Florin Cîțu pe Emil Boc cum a condus el guvernul ăla timp de doi ani cu PDL, UNPR și UDMR? Ar fi îndrăznit Boc să facă cu un partener din UNPR sau UDMR ce a făcut Cîțu acum? Să demiți un ministru și să suni cu două minute înainte liderul de partid și să-i spui: vezi că-l demit pe cutare. Și-l demite! Cum a făcut și cu Voiculescu, de altfel.

Pentru mine aici e un mare mister. Adică el e un gambler, e clar, personalitatea lui e deformată de ocupația anterioară, dar ceilalți din jur nu-l sfătuiesc ce trebuie să facă? Ei nu fac decât să escaladeze tensiunea și merg spre un deznodământ previzibil”, a spus Sebastian Lăzăroiu.

Un alt argument de forță adus de fostul consilier al lui Băsescu este părerea unui important lider al USR PLUS , care i-a spus că nu „poți să pui bază” în cuvântul lui Cîțu.

„L-am întrebat și despre Florin Cîțu și el mi-a spus așa: Dom’le, cu omul ăsta noi nu ne putem înțelege în niciun fel, pentru că nu poți să pui bază pe cuvântul lui. Chiar în decizii mici – nu de-astea mari, PNDL, schimbarea unui ministru – vorbeai cu el azi, spunea un lucru, ‘da’, peste o săptămână zice ‘nu’ și neagă că ți-ar fi spus vreodată ‘da’.

Asta nu se trage de la personalitatea de gambler, asta se trage probabil – asta i-am explicat, pentru el îl punea în comparație cu Orban: Domnule, cu Orban, când bați palma, se rezolvă, nu e nicio problemă, e om parolist, e de cuvânt; dar eu am pus asta pe seama faptului că Florin Cîțu nu e pe picioarele lui ca om politic, e foarte nesigur pe el. El nu poate lua o decizie. El când le spune ‘Da’ celor de la USR, le spune ‘Da’ pe moment, ca să scape de ei, dar pe urmă el sună. Nu știu unde sună, dar sună, fiindcă se simte nesigur. Poate chiar pe președinte, nu știu pe cine. Probabil că așa stau lucrurile, pentru că președintele a dat un semnal încă din vară legat de Stelian Ion. Dar președintele nu poate să-i spună premierului sau partidului și cum să o facă. Poate să-i spună: Domnule, vezi că e o problemă cu Stelian Ion, gândește-te la o remaniere. Acuma, să-ți spună și când, și cum s-o faci… Pentru că asta e problema cu decizia, când și cum”, a  mai explicat Sebastian Lăzăroiu.

 

 

1 comment

Leave a reply