duminică, septembrie 25

Pensionari, întreprinzători, francezi educați și cu salarii peste 3.000 €. Cine l-a votat pe Macron

0
934

Dacă Emmanuel Macron a fost reales președinte în această duminică, este parțial datorită votului împotriva lui Marine Le Pen, dar și datorită votului electoratului său fidel, cel care crede în proiectul său și și-a oferit din nou sprijinul conștiincios.

Sunt pensionari sau persoane în vârstă, manageri de companii, oameni bine educați și cu o poziție confortabilă.

Acesta este profilul alegătorului convins al lui Macron, cel care l-a votat nu doar ieri, ci si in primul tur.

Președintele Franței câștigă încrederea persoanelor în vârstă.

75% dintre cei peste 65 de ani l-au votat, potrivit datelor de la institutul Ipsos publicate după alegerile de duminică.

În acest sens, un apropiat al său a asigurat în timpul campaniei că Macron nu a fost doar „candidatul pensionarilor și al șefilor de companii”.

Se referea la apropierea lui către stânga, ecologistii și tinerii, care optează în mare parte pentru Jean Luc Mélenchon.

Ieri, confruntați cu singurele alternative posibile, au optat pentru Macron cu 59% între grupa de vârstă 18-24 de ani.

Directorii sau șefii de companie l-au votat cu 77% (față de 23% care l-au susținut pe Le Pen), în timp ce la managerii de mijloc au oferit sprijinul egal celor doi candidați, potrivit datelor Ipsos.

În această sociologie a formației alegătorilor tăi cântărește foarte mult.

Sprijinul este împărțit între Le Pen și Macron printre persoanele care nu au studii (50-50) și pe măsură ce nivelul academic crește, alegătorul optează clar pentru Macron.

Cei care au studii echivalente cu cele universitare (sistemul francez funcționează diferit) l-au votat în proporție de 74%.

După nivelul veniturilor, cei care câștigă peste 3.000 de euro pe lună îl susțin pe Macron cu 65%, în timp ce sprijinul este echilibrat în francezii cu salarii intermediare.

Dacă alegătorii lui Le Pen sunt concentrați în zonele dezindustrializate din nordul țării și o mare parte spun că nu pot ajunge până la sfârșitul lunii cu banii, alegătorii lui Macron sunt europeniști, locuiesc în orașe mari sau mijlocii și nu se declară de stânga sau de dreapta.

Un colaborator al noului președinte ales a subliniat în acest weekend că „cheia succesului său este că a reușit să reunească oameni de stânga și oameni de dreapta în centru și în jurul guvernului său”.

În acest al doilea tur, Macron a beneficiat de foarte multe voturi ale altor candidați: de la cei care în primul tur au votat pentru alte partide.

Printre acest grup se numără 40% susținători ai stângistului Jean Luc Mélenchon, alegătorii ecologistului Yannick Jadot (68%) și cei ai conservatoarei Valérie Pécresse (51%), potrivit sondajului citat de El Mundo.

Leave a reply