Pensie fără vechime în Spania: câți bani și în ce condiții

0
1990

Sunt multe persoane care nu au contribuit niciodată la sistemul de pensii și acum se întrebă dacă au dreptul la pensie. În Spania, Institutul Național de Asigurări Sociale (INSS) are două tipuri de pensii: contributive și necontributive. La primul tip ai dreptul cu un minim de contribuții, în timp ce poți obține o pensie și dacă nu ai contribuit minimul necesar. 

Pentru a avea acces la pensia pentru limita de vârstă în modul ei contributiv, Asigurările Sociale cer să fi cotizat cel puțin 15 ani. De asemenea, cel puțin 2 dintre acestea trebuie să fie în cei 15 ani anteriori pensionării.

În cazul neatingerii acestor contribuții, vei putea accesa pensia de vârstă necontributivă. Obiectivul acestui ultim tip este acela de a garanta un venit minim.

În plus, statul spaniol îți oferă asistență medicală și farmaceutică gratuită. Acestea sunt reglementate prin Decretul Regal 357/1991.

Dacă nu ai contribuit niciodată, vei avea dreptul la o pensie fără contribuție în Spania. Dar este necesar să îndeplinești câteva condiții.

  • Cerințe pentru accesul la pensia necontributivă

Beneficiul este gestionat de Imserso și comunitățile autonome. Pentru a avea acces la această pensie fără vechime există câteva cerințe. În primul rând, să nu ai dreptul de a solicita o pensie de vârstă la nivel contributiv din sistemul de asigurări sociale.

Apoi, să ai peste 65 de ani. În al treilea rând, să fi locuit în Spania de cel puțin 10 ani. Din acei 10 ani, cel puțin 2 trebuie să fie consecutivi și imediat anteriori datei la care se solicită pensia.
Și, în ultimul rând, să nu ai venituri mai mari decât nivelul stabilit în fiecare an.

Lipsa veniturilor este stabilită de Guvernul Spaniei în Bugetul General de Stat (PGE). În anul 2023, se va considera că există o lipsă de venit atunci când venitul anual este mai mic de 6.784,54 euro.
Dacă locuiești cu alți membri ai unității economice de conviețuire, trebuie adăugate toate veniturile și veniturile acestor membri. Iar acestea trebuie să fie mai mici decât pragul stabilit pe site-ul Imserso, informează ziarulromanesc.

  • Pensie fără contribuție în Spania: sume pentru 2023

În anul 2023, cuantumul pensiei necontributive pentru limită de vârstă se situează între 6.784,54 euro și 1.696,14 euro pe an. Acesta este împărțit în 14 plăți: 12 lunare și 2 extraordinare. Prin urmare, cuantumul lunar al pensiei variază între 484,61 euro (maximum) și 121,15 euro (minimum de 25%).

Suma exactă de încasat în pensia necontributivă se stabilește în funcție de venitul personal pe care îl ai tu și familia (dacă există). Cu alte cuvinte, cât primești va depinde de venitul tău.

Atunci când locuiești cu alte persoane care beneficiază de pensii necontributive, cuantumul individual va fi redus. Iată sumele:

  1. 2 beneficiari: suma lunară de 411,92 euro și suma anuală de 5.766,86 euro.
  2. 3 sau mai mulți beneficiari: suma lunară de 387,69 euro și suma anuală de 5.427,63 euro.
  • Pentru cât timp se acordă pensia necontributivă?

Această pensie este pe viață și se primește până la deces sau cât timp ești pensionar și îndeplinești cerințele. Este esențial să ții cont de faptul că în cazul în care în orice moment se depășește limita de venit stabilită, pensia ar putea fi pierdută până la îndeplinirea din nou a cerințelor.

  • Obligații și incompatibilități

Beneficiarii pensiei necontributive trebuie să depună anual o declarație de venit. În cazul în care declarația nu este prezentată, prestația poate fi suspendată temporar. Regulă este reglementată în articolul 372 din Decretul Legislativ Regal 8/2015, din Legea Generală a Securității Sociale și articolul 16.2 din Decretul Regal 357/1991, care includ pensiile necontributive în Spania.

Pensia de vârstă necontributivă este incompatibilă cu alte prestații între altele cu pensia necontributivă de invaliditate, pensiile de asistență, subvențiile pentru venitul minim.

Leave a reply