miercuri, martie 29

„Pe aripile vântului”, „12 ani de sclavie”… De ce se retrag filmele de Oscar în vremuri de crime rasiste?

0
1424

Marian Petruța, Chicago

Corespondenţă din SUA pentru LUMEALIBERA.RO de la Marian Petruţa

Cum se mai dau mulți răniți zilele astea, urlă conștiința artistică și cinematografică în ei. Ne șterg anarhiștii istoria (aia rasială!), ne distrug valorile, ne asupresc, ce mai…..anarhie maximă. Sigur că mulți probabil citesc doar titlurile la știri.

În realitate, John Ridley, un faimos director de film, câștigător de premiu Oscar pentru filmul „12 ani de sclavie”, a sugerat într-un articol publicat, zilele trecute, în The LA Times, că ar fi bine ca filmul să fie retras pentru un timp, pentru că, chiar dacă nu ignoră ororile sclaviei, perpetuează cele mai dureroase stereotipuri ale oamenilor de culoare.

John Ridley a câştigat Oscarul cu „12 ani de sclavie” (foto: Codigo Espagueti)

Regizorul nu cere interzicerea peliculei, ci doar retragerea ei temporară și readucerea producţiei în atenția publicului, într-un context mai larg, alături de alte filme, care să prezinte mai bine realitatea acelor vremuri, fără a o „romantiza” sau a o prezenta într-o perspectivă pozitivă.

Irina Nistor, despre retragerea filmului „Pe aripile vântului”

Şi celebrul film „Pe aripile vântului” a fost retras de pe platforma HBO Max, pe fondul protestelor sociale față de rasismul din SUA, o decizie de asemenea controversată care a stârnit reacţiile criticilor şi iubitorilor de film.

Alte producții au fost retrase din motive similare de pe Netflix sau BBC. E vorba de exemplu de serialul de comedie ”Mica Britanie”, care include scene în care actorii înfățișează personaje din medii etnice diferite.

Retragerea unei pelicule ca ”Pe aripile vântului” este un lucru de neimaginat pentru anul 2020, declară la RFI criticul de film Irina Margareta Nistor, care spune că decizia platformei HBO Max reprezintă o formă de cenzură:

(Sursa foto: Facebook/Irina Margareta Nistor)

”Este inimaginabil în 2020 că se poate întâmpla așa ceva (…). A fost o lungă discuție de-a lungul timpului, încă din 1915, cu ”Nașterea unei națiuni”, a lui Griffith, unde e povestea cu KKK. Îmi aduc aminte că era chiar un articol, care spunea: da, trist, dar este unul dintre cele mai bune filme ale tuturor timpurilor. Adică nu poți deodată să negi toate filmele care au și asemenea personaje și să le interzici. Mi se pare extrem de grav, e o formă de cenzură”, afirmă Irina Nistor.

”Pentru noi, care am prins o perioadă zdravănă de cenzură comunistă, îmi amintesc inclusiv în Shakespeare îi deranja de fiecare dată când apărea cuvântul bătrânețe, pentru că în nici un caz nea Nicu nu trebuia să se simtă bătrân”, povestește criticul de film. (Eduard Filimon)

CTP: „Filmul este evident preferatul lui Trump, care este un naționalist, un rasist, un sexist și câte -isturi mai vreți”

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu este de părere că retragerea unor filme precum „Pe aripile vântului” este o decizie exagerată produsă de curentul opus rasismului, numit „corectitudine politică”.

Cristian Tudor Popescu (Sursa foto: captură Digi 24)

„Rasismul prezent în Statele Unite, de secole, a creat prin reacție un curent numit corectitudine politică. Acest curent, care contrazice rasismul, nu înseamnă că este și bun, pentru că a dat naștere la numeroase exagerări, unele dintre ele ridicole, altele grotești. 

În top 5 astfel de exagerări este această retragere a filmului Pe aripile vântului. Dacă privim lucrurile în contradictoriu și complementar, să ne amintim că Donald Trump s-a supărat foarte rău pentru că a primit o grămadă de premii Oscar și Oscarul pentru cel mai bun film, anul acesta, l-a primit un film sud-coreean – Parasite. Iar Donald Trump s-a manifestat public, indignat: ce faceți, dom’le, premiați filmele sud-coreene când noi avem problemele pe care le avem acum cu Coreea de Sud? Haideți să vedem din nou Pe aripile vântului! Filmul este evident preferatul lui Trump, care este un naționalist, un rasist, un sexist și câte -isturi mai vreți”, a spus Cristian Tudor Popescu, la Digi24. (Lumea Liberă Redacţia)

Leave a reply