vineri, februarie 3

Paza de coastă spaniolă găsește pasageri clandestini pe cârma unei navei

0
233

Trei pasageri clandestini au fost găsiți așezați pe cârma unei nave după ce aceasta a încheiat o călătorie de 11 zile din Nigeria, spun autoritățile spaniole.

O fotografie distribuită de paza de coastă îi arată pe bărbați așezați pe cârmă petrolierului, cu picioarele la mai puțin de un metru de apă.

Aceștia au fost transportați la spital la destinația din Gran Canaria și tratați având deshidratare moderată. Nu este clar dacă au petrecut toată călătoria cocoțați pe cârmă.

Althini II, sub pavilion maltez, a sosit în Las Palmas, Gran Canaria, din capitala Nigeriei, Lagos – o călătorie de peste 2.700 de mile marine – conform datelor culese de site-urile de urmărire maritimă, informeaza bbc.

Bărbații au fost văzuți de medici la docul unde au fost găsiți și au fost transportați la spital la scurt timp după aceea, a anunțat agenția spaniolă de presă EFE.

Nu este prima dată când pasagerii clandestini sunt găsiți pe cârme.

Un băiat de 14 ani, care a călătorit și de la Lagos la Gran Canaria în 2020, a declarat pentru ziarul El Pais că a petrecut întreaga călătorie de 15 zile pe cârma unei cisterne de combustibil. A fost internat la sosire, după ce a supraviețuit cu apă sărată și a dormit, pe rând, într-o gaură deasupra cârmei cu ceilalți bărbați cu care călătorea.

Am fost foarte slabi. Nu mi-am imaginat niciodată că ar putea fi atât de greu”. el a spus.

Într-un alt incident din același an, patru bărbați au fost găsiți pe cârma petrolierului norvegian, Champion Pula, după ce acesta a călătorit de la Lagos la Las Palmas. Rapoartele de la acea vreme spuneau că bărbații s-au ascuns într-o cameră din spatele cârmei în timpul celor 10 zile petrecute pe mare.

Numărul migranților care traversează cu bărci din Africa de Vest către Insulele Canare, deținute de spanioli, a crescut semnificativ în ultimii ani.

Călătoriile sunt lungi, periculoase și mortale. În 2021, Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) a ONU a înregistrat 1.532 de decese pe traseu.

Leave a reply