Parlamentul Suediei a votat pentru aderarea României la Schengen

0
123

Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu a salutat rezultatul pozitiv al votului privind susținerea aderării României la Schengen din Parlamentul Suediei. 

„Salut rezultatul pozitiv de azi din Comisia pentru afaceri europene a Parlamentului Suedie în favoarea aderării României la Schengen! Mă bucur că demersurile mele pe lângă colegul meu, ministrul Tobias Billstrom și liderii Partidului Social-Democrat Suedez au avut succes”, a scris șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, pe Twitter.

Eurodeputatul Victor Negrescu a anunțat că Parlamentul suedez, cu sprijinul decisiv al colegilor social-democraților, a dat un vot de susținere a aderării României în spațiul Schengen.

Puterea de la București consideră că a înlăturat toate piedicile apărute în calea aderării României la Schengen. Așadar, la următorul Consiliu JAI e așteptat un rezultat pozitiv, dacă nu apare vreun factor imprevizibil.

Extinderea spațiului de liberă circulație Schengen apare ca prim punct pe agenda Consiliului JAI din 8-9 decembrie. Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, și-a exprimat speranța că rezultatul evaluării pozitive a experților olandezi și ridicarea MCV se vor concretiza în susținerea Olandei la votul din 8 decembrie, în urma unei întâlniri cu omologul din administrația de la Haga, care i-a spus că nu sunt probleme, scrie adevarul.

Despre opoziția venită din partea social-democraților din parlamentul Suediei, Aurescu a arătat că are reconfirmarea susținerii din partea întregului spectru politic din Suedia.

Situația pare să fie gestionată inclusiv în cazul Austriei, acolo unde guvernul de la Viena a comunicat, pe mai multe voci, poziții de reticență față de extinderea Schengen, dar doar în presă. În discuțiile oficiale cu Ministerul Afacerilor Externe din România și cu titularul de la Interne, Lucian Bode, nu au fost semnalate probleme legate de cazul românesc. De altfel, la nemulțumirile legate de migranți, Bode i-a prezentat date care arată că prin România au trecut doar 2,7% din totalul de 75.000 de persoane care au venit pe ruta balcanică și au ajuns în Austria.

Și Guvernul condus de olandezul Mark Rutte a anunțat într-o scrisoare adresată Parlamentului că susține aderarea la Schengen a României și Croației, dar are rezerve față de Bulgaria.

Cu toate demersurile pentru obținerea susținerii Austriei, potrivit unor surse diplomatice citate de Total Croatian News, la discuțiile dintre ambasadorii statelor membre UE, Austria a fost singura țară care s-a opus aderării României la Schengen.

Leave a reply