marți, octombrie 3

Parlament European: Toți salariații din UE ar putea căpăta dreptul de a fi inaccesibili în afara programului de lucru

2
661

De câteva luni, la comisiile de muncă din cadrul Parlamentului European se lucrează intens, la un proiect de directivă prin care angajatorii vor fi obligați să respecte un nou drept al salariaților – cel de a fi inaccesibili în afara orelor de lucru.

Cu alte cuvinte, salariații nu vor trebui să răspundă la apeluri telefonice, la SMS-uri sau la e-mail-uri legate de muncă, înainte sau după program.

Angajatorilor li se va interzice să discrimineze, să trateze mai puțin favorabil, să concedieze sau să ia orice alte măsuri nefavorabile în cazul salariaților care refuză să lucreze sau să răspundă la telefoane și e-mail-uri în afara programului de lucru. Fiecare stat membru va putea să stabilească amenzi„eficiente, proporționale și cu caracter de descurajare” pentru angajatorii care încalcă dreptul la deconectare, însă proiectul prevede că salariații vor putea să se adreseze și instanțelor judecătorești în cazul unui tratament nefavorabil, inclusiv pentru repararea prejudiciilor suferite.

Această măsură  ar urma să se aplice în toate statele membre ale Uniunii Europene, este gândită tocmai în contextul în care criza epidemiologică a dus la creșterea numărului de salariați care lucrează de la distanță.

”La fel ca oricare altă directivă europeană, după ce va fi oficializată, aceasta va trebui transpusă în legislația națională de către toate statele membre UE”, precizează cei de la avocatnet.ro.

2 comments

Leave a reply