vineri, octombrie 22

Paraguay și Argentina zguduite de masive proteste faţă de recesiune și răspunsul autorităţilor la criza sanitară

0
702

O serie de manifestaţii au avut loc vineri seară în oraşe din Paraguay şi Argentina faţă de modul în care autorităţile gestionează criza sanitară provocată de Covid-19. Protestele au devenit violente, după ce forţele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene şi gloanţe din cauciuc, relatează Reuters

 

Forțele de securitate au tras cu gloanțe de cauciuc și gaze lacrimogene asupra protestatarilor din centrul orașului Asunción, în timp ce un grup de oameni a spart barierele poliției, a dat foc și a aruncat cu pietre asupra ofițerilor, a informat presa locală.

Altercațiile au lăsat aproximativ douăzeci de răniți și au transformat centrul istoric al capitalei într-un fel de câmp de luptă, pe fondul indignării crescânde a populației față de înmulțirea cazurilor de coronavirus și a lipsei de medicamente și vaccinuri, conform bbc.com


Agentes antidisturbios en Paraguay.
foto: reuters

Numărul contaminărilor zilnice cu SARS-CoV-2 a atins un maxim în Paraguay, unde spitalele sunt în colaps.

„Este păcat că tinerii au dus asta prea departe. Sunt oameni care nu caută decât să distrugă”, a declarat ministrul de Interne, Arnaldo Giuzzio, pentru postul Telefuturo. „Aceste violenţe nu au sens”.

Vineri, ministrul Sănătăţii, Julio Mazzoleni, a demisionat, după o zi de când parlamentarii i-au cerut acest lucru

Mazzoleni este unul dintre înalţii oficiali sanitari din America Latină care au fost forţaţi să demisioneze în ultimele săptămâni.

Preşedintele Mario Abso l-a numit pe dr. Julio Borba, viceprim-ministru, în locul lui Mazzoleni. El a spus că va începe imediat să găsească o soluţie pentru a obţine medicamente şi consumabile.

În ultimele şapte zile, în Paraguay au fost înregistrate câte 115 contaminări la 100.000 de oameni. Mai puţin de 0,1% dintre locuitorii ţării au fost vaccinaţi.

De la începutul pandemiei, în Paraguay au fost înregistrate peste 165.800 de cazuri de Covid-19 şi mai mult de 3.270 de decese asociate.

De cealaltă parte, în Argentina, oamenii au ieşit în stradă pentru a contesta restricţiile impuse în contextul creşterii numărului de cazuri de infecţie cu noul coronavirus.

Mai multe grupuri internaţionale pentru drepturile omului au condamnat folosirea generalizată a forţei de către poliţia din provincia argentiniană Formosa.

Potrivit imaginilor difuzate de presa locală, forţele de ordine au tras vineri cu gloanţe din cauciuc şi au lansat gaze lacrimogene asupra protestatarilor din capitala Formosa, după ce autorităţile au decis închiderea mai multor unităţi economice în încercarea de a opri creşterea numărului de cazuri.

Mai multe persoane au fost rănite, între care şi jurnalişti, şi au fost făcute şi câteva arestări.

Şeful Cabinetului preşedintelui Alberto Fernandez a scris pe Twitter că „statul trebuie să garanteze exprimarea liberă şi paşnică a cetăţenilor… violenţa nu este vreodată calea”.

Formosa, aflată în nordul Argentinei, este una dintre cele mai sărace provincii din ţara sud-americană şi a fost foarte afectată de recesiunea agravată de criza sanitară.

Argentina a înregistrat peste 2,14 milioane de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, începând cu luna martie a anului trecut, şi mai mult de 52.780 de decese asociate.

alte surse: g4media.ro , bbc.com

Leave a reply