Sfântul Părinte a cerut lumii să lase în urmă atitudinea de a crede că suntem proprietarii și despoții planetei, deoarece acest lucru a provocat degradarea ei.
După ce a primit în audiență un grup de experți dedicați cauzei ecologice care colaborează cu Conferința episcopală din Franța, pe 3 septembrie, Papa Francisc i-a îndemnat să lucreze într-un mod interconectat, întrucât locuitorii planetei sunt legați între ei, într-o lume al cărui viitor îl împărtășim, relatează cei de la desdelafe.mx.
„Facem parte dintr-o singură familie umană, chemată să trăim într-o casă comună, unde împreună vedem o degradare tulburătoare„, a spus el.
La cinci ani după Laudato Si, publicată în mai 2015, enciclica sa despre mediu, Papa Francisc a subliniat că este îmbucurător faptul că conștientizarea urgenței îngrijirii mediului este acum percepută peste tot, că ecologia pătrunde tot mai mult în modurile de gândire la toate nivelurile și începe să influențeze alegerile politice și economice.
De asemenea, el a exprimat faptul că Biserica Catolică dorește să participe pe deplin la angajamentul de a proteja casa comună, acționând „concret acolo unde este posibil; și mai presus de toate, vrea să formeze conștiințe pentru a promova o conversie ecologică profundă și durabilă.”
El a subliniat că indiferența, egoismul, lăcomia și pretenția ființei umane de a fi stăpânul și despotul lumii, este ceea ce a determinat ființele umane să distrugă și să pradă resursele naturale. „Pe lângă exploatarea mizeriei, abuzarea muncii femeilor și a copiilor, abrogarea legilor celulei familiale, nu mai respectă dreptul la viață umană de la concepție până la sfârșitul natural”.
În acest sens, el a spus că nu poate exista o nouă relație cu natura fără o nouă ființă umană și că prin vindecarea inimii umane se poate spera să vindece lumea de disconfortul său social și de mediu.
„Biblia ne învață”, a spus Papa Francisc, „că lumea nu s-a născut din haos sau întâmplare, ci dintr-o decizie a lui Dumnezeu, care cheamă mereu la existență din dragoste”. El a adăugat că, din acest motiv, creștinul trebuie să respecte lucrarea pe care Tatăl i-a încredințat-o, cum ar fi o grădină pentru a cultiva, proteja și crește în funcție de posibilitățile sale; și că știința și credința, care propun abordări diferite ale realității, pot dezvolta un dialog intens și fructuos.
[…] Papa Francisc: Vindecați inima, pentru a vindeca mediul […]
[…] Papa Francisc: Vindecați inima, pentru a vindeca mediul […]