Papa Francisc: Pierderea biodiversităţii reprezintă ameninţări grave la adresa „supravieţuirii umanităţii”

0
575

Pierderea biodiversităţii şi războaiele reprezintă ameninţări grave la adresa „supravieţuirii umanităţii”, a avertizat miercuri papa Francisc într-un mesaj adresat participanţilor la conferinţa „Rezilienţa oamenilor şi ecosistemelor în faţa stresului climatic”, informează AFP, citată de Agerpres.

„Pierderea biodiversităţii şi numeroasele războaie în curs în mai multe regiuni ale lumii conduc împreună la consecinţe nefaste pentru supravieţuirea umanităţii şi a bunăstării, în special probleme legate de securitatea alimentară şi creşterea poluării”, a avertizat papa în acest text difuzat în limba engleză.

Fenomenul schimbărilor climatice a devenit o urgenţă şi nu se mai află la marginea societăţii. Dimpotrivă, ea a căpătat un loc esenţial, remodelând într-o nouă manieră nu doar sistemele industriale şi agricole, ci afectând întreaga familie umană în ansamblul său, cu precădere pe cei săraci şi pe cei care trăiesc la periferiile economice ale lumii”, a declarat el.

El a amintit că, în faţa schimbărilor climatice, Sfântul Scaun a înaintat oficial, la începutul lunii iulie, o cerere de adeziune pentru ca Vaticanul, stat al cărui conducător este, să se alăture Acordului de la Paris, ce prevede o limitare a încălzirii globale la sub 2 grade Celsius peste nivelul din perioada preindustrială şi, în mod ideal, la 1,5 grade Celsius.

Papa a cerut, de asemenea, „naţiunilor cele mai favorizate din punct de vedere economic să îşi reducă propriile emisii şi să ofere asistenţă financiară şi tehnologică regiunilor mai puţin prospere pentru a le permite acestora să le urmeze exemplul”.

Conferinţa, care se desfăşoară miercuri şi joi la Vatican, este organizată de Academia Pontificală de Ştiinţe, informează stiritvr.

Leave a reply