Papa binecuvântează mii de figurine „bambinello” și își amintește de „copiii forțați la un război de Crăciun în Ucraina”

0
141

„Rugați-vă în fața ieslei pentru ca Crăciunul să aducă o rază de pace copiilor din întreaga lume”, a îndemnat Papa. „În loc să ne gândim la darurile pe care ni le dorim, să aducem cuvinte și gesturi de mângâiere celor care sunt răniți”.

Cu câteva zile înainte de Crăciun, este o tradiție la Roma ca familiile să aducă în Piața Sfântului Petru figura Pruncului Isus, pe care îl vor pune în nașterea Domnului din casele lor, pentru ca Papa să o binecuvânteze. Și duminica aceasta obiceiul a fost menținut și, imediat după Angelus, Francisc a binecuvântat mii de figurine „bambinello” care i-au fost aduse, din toate materialele.

„Binecuvântez statuetele Pruncului Iisus pe care voi, dragi copii și tineri, le-ați adus aici și pe care le veți pune în Nașterea din casele voastre când vă veți întoarce acasă”, le-a spus el. „Când vă aflați în fața ieslei, vă invit să vă rugați ca Crăciunul Domnului să aducă o rază de pace copiilor din întreaga lume, mai ales celor care sunt nevoiți să trăiască zile cumplite și întunecate ale acestui război din Ucraina care distruge atât de multe vieți, multe vieți ale multor copii”, a spus el.

Papa a sfătuit familiile să profite de pregătirea Nașterii Domnului pentru a „rupe prejudecățile despre Dumnezeu și frații noștri”. Propunerea lui în ajunul Crăciunului este ca „în loc să ne gândim la cadourile pe care ni le dorim, să aducem cuvinte și gesturi de mângâiere celor care sunt răniți”.

După Angelus, Papa a denunțat „confruntările violente din ultimele zile” din Sudanul de Sud, care pun în pericol fragilul acord de pace la care au ajuns după ani de război. „Ne rugăm Domnului pentru pace și reconciliere națională, astfel încât atacurile să înceteze și civilii să fie întotdeauna respectați”, a cerut el. Papa plănuiește să viziteze această țară în perioada 3-5 februarie, informează abc.es.

Francisc și-a amintit, de asemenea, în această duminică, că ieri Isabel Cristina Mrad Campos, o studentă universitară înjunghiată în 1982 de un bărbat care încerca să o violeze, a fost beatificată în Brazilia. „Această tânără a fost ucisă la vârsta de 20 de ani, în ură față de credință, pentru că și-a apărat demnitatea de femeie și valoarea castității. Fie ca exemplul său eroic să-i inspire pe tineri mai ales să dea o mărturie generoasă a credinței și a aderării lor la Evanghelie”, a cerut Papa.

În scurta sa omilie (cuvântare bisericească), Papa a reflectat asupra îndoielilor de credință ale lui Ioan Botezătorul. Aceasta înseamnă că până și cel mai mare credincios trece prin tunelul îndoielii. Și nu este rău, dimpotrivă. Uneori, îndoiala este esențială pentru creșterea spirituală: ne ajută să înțelegem că Dumnezeu este întotdeauna mai mare decât ne imaginăm; că faptele lui sunt uimitoare în comparație cu calculele noastre, acțiunile lui depășesc nevoile și așteptările noastre. Prin urmare, nu trebuie să încetăm niciodată să-l căutăm.

Leave a reply