Cel mai cunoscut opozant al lui Vladimir Putin a fost otrăvit în Rusia, au anunțat autoritățile din Germania. În UE, se înmulțesc vocile care cer Rusiei să afle vinovații și solicită sancțiuni dure pe adresa Moscovei. Cel mai citit ziar din Germania somează Guvernului să oprească afacerea gazoductului Nordstream prin care Rusia vrea să aducă gaze în țara Angelei Merkel.
Între timp, jurnaliștii de la BBC au refăcut firul momentelor de dinaintea otrăvirii lui Aleksei Navalnîi.
Era 20 august și Aleksei Navalnîi urma să se îmbarce la bordul unei curse a companiei S7 care să-l ducă de la Tomsk la Moscova. Toată dimineața nu a mâncat și nu a băut nimic în afara unui ceai pe care și l-a cumpărat de la o cafenea a aeroportului Bogașevo, din Tomsk, susține purtătoarea sa de cuvânt, Kira Iarmiș.
Un alt pasager al respectivei curse, Ilia Agheev, l-a văzut pe Navalnîi bând ceaiul cu o oră înainte de ora programată pentru decolare. Opozantul zâmbea și glumea cu ceilalți pasageri care îl recunoșteau.
Ora 8:01 – 8:30, ora locală (1:01 – 1:30 GMT).
În prima jumătate de oră de la decolare, Navalnîi a început să nu se simtă bine. Însoțitorii de zbor împărțeau apă pasagerilor, dar el a refuzat-o. Apoi s-a ridicat să meargă la toaletă.
Un alt pasager a încercat să folosească toaleta, dar Aleksei Navalnîi era deja înăuntru de vreo 20 de minute. A început să se facă coadă în fața ușii.
Câteva minute mai târziu, în jurul orei 9:00 (2:00 GMT), una dintre stewardese a întrebat la microfon dacă este vreun doctor la bord. Ceilalți pasageri au realizat că situația era gravă.
Pilotul a fost informat, iar restul echipajului a încercat să-i acorde primul ajutor lui Navalnîi.
”Nu spunea nimic, doar se văita”
Asistentul său, Ilia Pahomov, a mers pe coridor cerând ajutor pasagerilor. O femeie, al cărei nume nu este cunoscut, s-a ridicat și a spus că este asistentă.
În următoarea jumătate de oră, ea și însoțitorii de bord s-au străduit să-l țină pe Navalnîi în stare de conștiență până când pilotul a putut să facă aterizarea de urgență, potrivit companiei S7.
„La câteva minute de la anunțul prin care se întreba dacă este vreun doctor la bord, Aleksei a început să geamă și să țipe. Stătea întins pe podea, în partea de avion rezervată pentru echipaj. Nu spunea nimic, doar se văita. Apoi a venit asistenta. Nu știu ce făceau, că nu vedeam. Dar i-am auzit cum îi tot spuneau: Aleksei, bea, bea, Aleksei, respiră! Când îl auzeam gemând, într-un fel, noi, restul, ne simțeam mai bine, pentru că ne spuneam că cel puțin încă este în viață. Subliniez, la momentul acela, nu știam că este Navalnîi”, a relatat avocatul Serghei Nejeneț.
Doi dintre colaboratorii lui Navalnîi stăteau în picioare, în preajmă. Unul dintre ei era purtătoarea sa de cuvânt, Kira Iarmiș. „Era foarte nervoasă, iar când a fost întrebată ce s-a întâmplat, a spus: Nu știu, probabil a fost otrăvit”, a relatat Serghei Nejeneț.
Echipajul a cerut rapid permisiunea pentru o aterizare de urgență la Omsk, iar aceasta i-a fost acordată imediat, potrivit companiei aeriene.
La ora 9:01, ora Omskului (3:01 GMT), avionul a aterizat, iar la ora 9:03, echipa medicală a aeroportului era deja la bord.
Avionul a fost realimentat și după o jumătate de oră și-a continuat cursa către Moscova.
„Când am aterizat pe aeroportul Domodedovo din Moscova, la bordul avionului au urcat polițiști și oameni îmbrăcați în combinezoane”, a povestit Serghei Nejeneț. „Le-au cerut pasagerilor care aveau locuri în apropierea locului unde stătuse Aleksei să rămână, restul au fost liberi să plece. Aleksei a stat undeva în centrul avionului, pe rândul 10 sau 11”, își amintește avocatul.
Mărturisește că i s-a părut ciudat că a venit poliția la bord. „La acel moment, cazul nu părea de natură penală. Și totuși, era serviciul de securitate”, menționează Serghei Nejeneț.
Diferența dintre medicii din Rusia și cei din Germania
Timp de două zile, spitalul din Omsk l-a ținut pe Navalnîi în secția pentru intoxicări acute. Inițial, medicii ruși nu și-au dat acordul ca el să fie luat cu un avion medical și dus în Germania, invocând că starea lui este instabilă.
Totuși, la 22 august, Navalnîi a fost transferat la clinica Charité din Berlin, iar după două zile medicii germani au spus că analizele pe care le-au făcut indică o otrăvire.
Doctorii din Omsk, inclusiv medicul-șef al Spitalului de Urgență nr. 1 și medicul-șef toxicolog, au insistat că nu au fost depistate niciun fel de substanțe otrăvitoare în corpul lui Navalnîi cât timp acesta s-a aflat în grija lor. Ei au indicat ca posibil diagnostic „o tulburare de natură metabolică”.
BBC a solicitat un punct de vedere autorităților medicale din Omsk și detalii despre spitalizarea lui Aleksei Navalnîi, dar nu a primit niciun răspuns.
Europarlamentarii cer sancțiuni împotriva vinovaților
Peste 100 de membri ai Parlamentului European solicită sancţiuni împotriva celor responsabili de atacurile contra reprezentanţilor opoziţiei şi jurnaliştilor în Rusia, după otrăvirea politicianului Aleksei Navalnîi, transmite vineri DPA, preluată de Agerpres.
Într-o scrisoare deschisă adresată şefului diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, eurodeputaţi din mai multe grupuri politice cer o ”anchetă integrală şi transparentă” asupra cazului Navalnîi.
”Totuşi, rămânem extrem de sceptici că autorităţile ruse doresc să ancheteze contextul real al acestei infracţiuni”, susţin semnatarii scrisorii, amintind de cazurile Ana Politkovskaia şi Serghei Skripal.
În prezent, Aleksei Navalnîi se află în comă la un spital din Berlin. Autorităţile germane afirmă că testele toxicologice au dovedit că Navalnîi a fost otrăvit cu agentul Noviciok, dezvoltat de armata fostei Uniuni Sovietice. Kremlinul a negat că are vreo implicare în acest caz.
Borrell a subliniat joi seara posibilitatea de a lua măsuri suplimentare ca răspuns la otrăvirea lui Aleksei Navalnîi. El a ameninţat deschis Rusia cu adoptarea unor sancţiuni, insistând că folosirea armelor chimice este ”complet inacceptabilă în orice circumstanţe”.
”Uniunea Europeană cere un răspuns internaţional comun şi îşi rezervă dreptul de a trece la acţiuni corespunzătoare, printre care măsuri restrictive”, a spus şeful diplomaţiei europene.
Otrăvit cu aceeași substanță folosită în cazul Skripal
Uniunea Europeană a îndemnat joi Moscova să efectueze o anchetă privind otrăvirea opozantului rus Aleksei Navalnîi și nu au exclus aplicarea de sancțiuni, anunță AFP, citat de Agerpres.
”Guvernul rus trebuie să facă tot posibilul pentru a desfăşura o anchetă aprofundată asupra acestei crime şi în deplină transparenţă”, a declarat într-un comunicat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, în numele celor 27 de state membre.
Făcând referire la eventuale sancțiuni în acest caz, Borrell a precizat că UE ”își rezervă dreptul de a lua măsuri corespunzătoare, inclusiv măsuri restrictive” și ”lansează un apel la răspuns internațional comun”.
Făcând trimitere la un alt caz în care s-a folosit aceeași substanță neurotoxică (Noviciok), șeful diplomației europene a reiterat mesajul de condamnare, ”cu cea mai mare fermitate”, ”tentativa de asasinare a lui Alexei Navalnîi, care a fost otrăvit cu un agent neurotoxic militar de tip Noviciok, similar celui folosit în tentativa de asasinare” a fostului agent dublu rus Serghei Skripal şi fiicei sale, Iulia, în 2018, în Anglia.
”Impunitatea nu poate fi şi nu va fi tolerată”, a adăugat Josep Borrell, care a invitat Rusia să coopereze cu Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) ”pentru a garanta o anchetă internațională imparțială”.
Miercuri, purtătorul de cuvânt al Executivului de la Berlin a anunțat că analizele de sânge efectuate în cadrul unui laborator militar german au relevat ”dovezi fără echivoc” că Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu Noviciok.
Într-o declarație ulterioară, cancelarul german Angela Merkel a spus că opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost victima unei tentative de asasinat cu agentul neurotoxic Noviciok și a cerut explicații din partea Rusiei, completând că se va consultat cu aliații din NATO în privința reacției, deschizând astfel perspectiva unor noi sancțiuni occidentale împotriva Rusiei.
Amintim că la data de 4 martie 2018, fostul agent dublu rus, Serghei Skripal, şi fiica sa, Iulia, au fost găsiţi inconştienţi într-un centru comercial din Salisbury (sudul Angliei) şi internaţi în stare gravă.
Londra a acuzat Moscova că a fost în spatele acestei intoxicaţii cu Noviciok, un puternic agent neurotoxic de concepţie sovietică, sub formă de represalii pentru colaborarea sa cu serviciile de informaţii britanice.
Nu este prima dată când numele lui Aleksei Navalnîi este legat de o tentativă de otrăvire. În iulie anul trecut, liderul opoziției ruse susținea că s-a încercat otrăvirea lui în timp ce era în închisoare. El a fost internat în spital, unde, oficial, ar fi fost tratat pentru simptome de alergie acută.
Navalnîi a povestit însă pe larg pe blogul lui despre experiența lui ciudată, cu „alergia”, în condițiile în care nu se știa alergic la nimic, iar în închisoare, unde a ajunsese deja pentru a patra oară, a urmat aceeași rutină ca de fiecare dată: și-a adus așternuturi de acasă și a mâncat aceeași mâncare. Opozantul rus a povestit în detaliu ce simptome a avut, cum a început să i se umfle fața, să-i curgă ochii, încât colegul de celulă, dar și asistenta medicală s-au speriat când l-au văzut. A publicat și două poze, prima având pe față un antidot verde, iar cealaltă de la infirmerie, când deja fața începuse să i se dezumfle. În 2017, Navalnîi suferise arsuri chimice grave la ochiul drept, după ce fusese atacat cu o soluție antiseptică.
Aleksei Navalnîi, avocat şi activist anticorupţie, a stat de mai multe ori la închisoare în ultimii ani pentru organizarea unor proteste anti-Kremlin.
Aleksei Navalnîi a expus constant corupția oficialilor, spunând că Partidul Rusia Unită al lui Vladimir Putin este un „partid de corupți și hoți”.