sâmbătă, noiembrie 26

Pandemia ”naște” cea mai mare bancă din Spania

0
1471

Criza economică produsă de pandemia de coronavirus provoacă deja cutremure financiare în subteranele economiilor de pe continent, dar induce și acțiuni menite să prevină eventuale daune necontrolabile.

Un exemplu de atitudine preventivă pe piețele financiare sunt primele negocieri dintre două mari bănci ale Spaniei, Bankia și CaixaBank, care analizează în prezent posibilitatea fuziunii în cadrul procesului de consolidare a sectorului bancar, după cum au raportat ambele entități, joi seară, Comisiei Naționale a Pieței Valorilor Mobiliare.

Dacă operațiunea va fi confirmată, statul ar trece de la deținerea a 61,8% din Bankia la 14% din noua entitate fuzionată, al cărei acționar principal ar fi Fundación La Caixa, care ar avea în jur de 30%.

Operațiunea trebuie să aibă aprobarea Guvernului și ar da naștere celei mai mari bănci din țară, cu active de 650 de miliarde de euro în Spania, fără a lua însă în calcul prezența internațională a competitoarelor Santander și BBVA, cele mai mari bănci ale Spaniei la acest moment.

Entitatea rezultată va fi prezidată de José Ignacio Goirigolzarri, actual președinte al Bankia, în timp ce Gonzalo Gortázar, actual CEO al CaixaBank, va ocupa aceeași poziție în noua companie.

„Atât timp cât rentabilitatea este permanent scăzută și nu există posibilități de creștere, fuziunile sunt un stimulent. Deoarece cele paneuropene sunt foarte complexe, te uiți la cele naționale. Poți face o fuziune? Este o modalitate de a fi mai eficient, dar are și un risc de management. Dacă fuziunea se face greșit, devine o problemă”, declarara recent José Ignacio Goirigolzarri, actual președinte al Bankia, într-un interviu pentru El Pais.

Sinergiile cauzate de fuziune ar putea permite economii mari de costuri într-un context în care băncile mari au încercat să pună un paravan de protecție în fața crizei sub formă de reduceri de costuri și provizioane: cele șase mari entități bancare spaniole acumulează 14,7 miliarde de euro în primele șase luni ale anului, rezerve care au cauzat reducerea masivă a beneficiilor.

Nici criza bursieră pe care au suferit-o ambele entități din cauza impactului economic al coronavirusului nu este banală. CaixaBank a pierdut 37% până în acest an, în timp ce Bankia a pierdut 47,2% din valoarea sa de piață. La prețul de închidere al ședinței de joi, participația statului la Bankia nu ajunge nici măcar la 2 miliarde de euro.

În aceeași săptămână, vicepreședintele BCE, Luis de Guindos, a subliniat problema menținerii costurilor structurale ridicate în situația actuală de pandemie, care va reduce marjele de profit sub 2% în acest an și în jurul 3% următor. „Consolidarea bancară poate fi un instrument util în această criză și ar trebui realizată relativ rapid și urgent”, a spus adjunctul lui Christine Lagarde, șefa BCE.

VEZI ŞI:

Zarra – locul cu ZERO cazuri de coronavirus, deşi este înconjurat de focare de infecţie

Lider OMS: “Coronavirusul a explodat în Japonia sau China, unde măştile au fost folosite pe scară largă”. Cât durează imunitatea la COVID-19

Leave a reply