VIDEO. Pandemia COVID-19 pune în pericol securitatea alimentară globală

0
911

Consecințele epidemiei COVID-19 ar putea merge mai departe, afectând chiar și produsele alimentare din lume. Se pare că ar putea provoca creșterea prețurilor, condițiile precare de muncă din industria agroalimentară sau risipa de produse.

A dispărut lipsa unor alimente de pe rafturile supermarketurilor în timpul închiderii de către epidemia COVID-19. Cu toate acestea, un grup de cercetători de la International Food Policy Research Institute (IFPRI) a avertizat că această criză economică și de sănătate provocată de noul coronavirus ar putea perturba securitatea alimentară mondială.

Cercetările în care își exprimă îngrijorarea, care a fost publicată în revista Science, arată că, cu cât durează mai mult criza cauzată de coronavirus, cu atât situația alimentară va fi mai complicată. Deși nu există încă lipsa de alimente, spune Rob Vos, unul dintre autorii studiului, se observă o creștere a insecurității alimentare.

Mulți oameni și-au pierdut locul de muncă din cauza pandemiei COVID-19,
forțându-i să își modifice dietele cu alimente mai accesibile, dar mai puțin nutritive.

Această incertitudine este vizibilă în cozile oamenilor fără resurse care merg la băncile de produse alimentare și la bucătăriile cu supă din țările dezvoltate, cu mult mai mult decât au făcut-o acum câteva luni. Familiile au fost afectate de criza economică și de sănătate, care în multe cazuri a pus capăt activității tuturor membrilor săi, determinându-le să-și modifice dietele cu produse de bază mai accesibile, dar mai puțin hrănitoare.

  • 90 de milioane de oameni din lume în sărăcie extremă

Conform celor expuse de cercetători, există patru piloni care pornesc de la epidemia COVID-19, care sunt: ​​accesul la alimente, disponibilitatea, utilizarea și stabilitatea acesteia. După cum avertizează, peste 90 de milioane de oameni ar putea ajunge într-o situație de sărăcie extremă, neavând resurse suficiente pentru a cumpăra alimentele necesare pentru a evita malnutriția și foamea.

De asemenea, sunt îngrijorați, deoarece văd că prețurile la fructe, legume și carne au crescut, ceea ce face ca persoanele cu mai puține resurse să le înlocuiască cu porumb, grâu sau soia, care au calorii, dar mai puțini nutrienți. Acest lucru, potrivit lui Rob Vos, ar putea crește riscul problemelor de sănătate, precum și contractarea COVID-19.

Pe de altă parte, disponibilitatea alimentelor este în pericol, deoarece se pare că producția a fost redusă în țările mari dedicate acesteia, precum Statele Unite, America de Sud sau Rusia, iar în multe cazuri, culturile întregi au trebuit să fie aruncate din cauza lipsei de distribuție, crescând cifrele de deșeuri alimentare. În plus, există zone în care există o densitate mai mare a forței de muncă, unde nu sunt respectate măsurile stabilite de cel puțin 1,5 metri de distanță interpersonală.

  • Prețul orezului, produs de bază, a crescut cu 20% în primele patru luni ale anului

Tocmai în aceste locuri ale industriei agroalimentare se concentrează un număr mare de infecții, potrivit articolului din webconsultas.com, aproximativ 30.000 de lucrători din fabricile de procesare a alimentelor au contractat coronavirusuri numai în Statele Unite și Europa. În plus, restricțiile de mobilitate și închiderea frontierelor au generat probleme de acces la anumite alimente și au modificat prețurile, de exemplu pentru orez, care a crescut cu 20% în primele patru luni ale anului.

Pentru a rezolva aceste probleme, cercetătorii IFPRI consideră că soluția constă în asigurarea producției și distribuției de produse alimentare, garantând întotdeauna cerințele de securitate pentru lucrători. „Va fi important ca țările cu venituri mari și organizațiile internaționale să contribuie cât mai mult pentru a sprijini țările sărace cu nevoi financiare”, spun aceştia.

Leave a reply