miercuri, noiembrie 13

Pacienţii care dau din nou pozitiv, după ce s-au vindecat de COVID-19, deja nu mai infectează pe alţii

0
1632

Persoanele care au ieşit pozitiv la un test pentru un coronavirus şi au depăşit boala Covid-19 nu mai transmit infecţia altor persoane, arată o cercetare de la Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din Coreea de Sud (KCDC), citată de La Vanguardia.

În urma acestei descoperiri, Coreea de Sud a modificat protocolul de monitorizare pentru pacienţii care dau din nou pozitiv după externare. De acum, ei nu mai au obligaţia să se izoleze timp de 14 zile sau să aibă contacte sociale doar în spaţiul de carantină. Alte țări își pot modifica protocoalele și pe baza rezultatelor studiului coreean.

Studiul a început la jumătatea lunii aprilie, după ce a observat că, în Coreea de Sud, aproximativ 5% din cazurile diagnosticate revin pozitive la un test PCR, după ce au fost iniţial negative și au fost considerate vindecate.

După ce au analizat 285 dintre aceste cazuri pozitive recurente și 790 de persoane cu care au fost în contact respectivii, cercetătorii KCDC nu au detectat nici măcar un singur caz de contagiune. Singurele cazuri de Covid-19 detectate între contacte au fost persoane infectate prin alte căi decât contactul cu cei vindecaţi de infecţia cu coronavirusul SARS-CoV-2.

Studiul a verificat dacă coronavirusul poate fi izolat din probe biologice de la pacienți. În ciuda rezultatelor pozitive ale PCR, nu a fost posibilă cultivarea virusului în niciunul dintre cele 108 cazuri încercate.

Această discrepanță se explică prin faptul că PCR nu detectează viruși întregi, ci fragmente din materialul genetic al virusului. Alți cercetători au emis ipoteza că, la persoanele care au trecut cu bine de Covid, ceea ce detectează PCR sunt reziduurile care rămân la sfârșitul infecției, dar nu viruși viabili.

Cercetarea a fost finalizată cu o analiză serologică pentru a căuta anticorpi neutralizanți de la pacienții care au revenit pozitiv – adică tipul de anticorpi care oferă cea mai eficientă imunizare. În toate cazurile în care acestea au fost căutate, acești anticorpi au fost detectați.

„Pe baza monitorizării active, a investigațiilor epidemiologice și a testelor de laborator ale cazurilor pozitive și a contactelor acestora, nu a fost găsită nicio dovadă care să indice infecțiozitatea”, concluzionează KCDC într-un raport datat din 19 mai.

Conform datelor prezentate în raport, timpul necesar pentru urmărirea virusului detectabil diferă din nou de la pacient la pacient. Testul PCR este din nou pozitiv, în medie, la 14 zile de la externarea din spital. Dar, în timp ce într-un număr mare de cazuri, conversia are loc între zilele 6 și 13, în altele apare până la cinci săptămâni mai târziu.

Potrivit KCDC, datele prezentate acum sunt suficiente pentru a opri tratarea persoanelor care s-au recuperat de Covid-19, considerate ca fiind potențial infecțioase. Totuși, cercetătorii intenționează să continue monitorizarea pacienților care dau din nou pozitiv, pentru a studia problema în continuare.

În special, trebuie aflat de ce unii pacienți au din nou urme de virus, iar alții nu; care este motivul pentru care materialul genetic al virusului încetează să fie detectat și apoi reapare; și dacă virusul este eliminat complet din corp sau poate fi latent în unele țesuturi.

Leave a reply