Originea zăpezilor care lovesc acum Spania: încălzirea bruscă a stratosferei. Descoperirea cercetătorilor britanici în furtuna Filomena
Furtuna „Filomena” a adus prăbușirea temperaturilor și căderi de zăpadă abundente în Spania, în interior, pe partea din spate a unui front care a intrat din sudul Peninsulei Iberice. Se așteaptă înzăpeziri record și temperaturi scăzute, relatează ABC. Dar de ce se întâmplă toate acestea?
O cercetare recent publicată, condusă de oameni de știință de la Universitățile din Bristol, Exeter și Bath, din Regatul Unit, a subliniat originea posibilă: o încălzire bruscă a stratosferei (SSW, de la inițialele în engleză ale formulei subită a stratosferei”), fenomen pe care oamenii de știință l-au prezis că va apărea începând de marțea aceasta.
Articolul cu această descoperire a fost publicat în „Journal of Geophysical Research: Atmospheres”.
Stratosfera este stratul atmosferei situat deasupra troposferei, la 10 kilometri înălțime, și sub mezosferă, la 50 de kilometri.
Uneori se confruntă cu această încălzire bruscă, caracterizată prin creșterea temperaturii stratosferei peste poli, în câteva zile, și care, de obicei, poate scădea dramatic temperatura la suprafeța Pământului și poate duce la furtuni de zăpadă la latitudini mai mici.
Uneori, aceste fenomene pot provoca o schimbare a ”jeturilor” atmosferice, provocând vreme excepțional de rece în Europa și Asia de Nord.
Tocmai asta s-a întâmplat în 2018, când anticiclonul Hartmut a provocat tulburări care au provocat ninsoare și temperaturi extrem de scăzute în Irlanda și Marea Britanie.
Cu această ocazie, cercetătorii au analizat un total de 40 dintre aceste încălziri bruște ale stratosferei care au avut loc în ultimii 60 de ani și au conceput o nouă metodă pentru a le urmări și a prezice rezultatul lor.
După cum au concluzionat cercetătorii, atunci când aceste fenomene fac ca vârtejul polar să se rupă în vârtejuri mai mici, în majoritatea cazurilor Siberia și nord-vestul Europei experimentează vreme neobișnuit de rece.
„Vremea extrem de rece generată de aceste pauze de vârtej polar este un puternic memento despre cât de repede se poate schimba clima”, a explicat Dann Mitchell, co-autor al cercetării.
„Chiar dacă schimbările climatice ne încălzesc planeta, aceste evenimente vor continua să aibă loc, ceea ce înseamnă că va trebui să ne adaptăm la o gamă și mai extremă de temperaturi.”
Potrivit lui William Seviour, un alt coautor, cel mai important lucru al cercetărilor lor este că ele cuantifică probabilitatea când se așteaptă un eveniment brusc de încălzire stratosferică (SSW).
În plus, oamenii de știință au descoperit că atunci când vortexul polar stratosferic se desparte în două, impactul său asupra meteorologiei, cu precipitații de zăpadă și temperaturi foarte scăzute, este mai rapid și mai puternic.