sâmbătă, februarie 27

”Ori tăierea pensiilor, ori prelungirea vârstei de pensionare!”. Un expert internațional spune adevărul despre sistemele de pensii

3
1952

Melbourne Mercer Global Index analizează sistemele de pensii din 37 de țări în care trăiesc două treimi din populația lumii. Este o analiză a 40 de indicatori care reflectă punctele tari sau punctele slabe ale sistemelor în trei domenii: suficiență, durabilitate și guvernare sau management. Unul dintre autorii acestui clasament este partenerul principal și expert în pensii al lui Mercer, australianul David Knox.

Expert mondial în domeniul pensiilor, Knox analizează cauzele care pot provoca criza sistemelor europene de pensii, mai ales în țările cu populație îmbătrânită cum e Spania, dar explicațiile sale ar trebui citite cu mare atenție în România de cei care s-au repezit să majoreze cuantumul pensiilor cu 40%!

Practic, citind analiza specialistului austrialian poți lesne înțelege că tot ce s-a întâmplat în România cu pensiile este un dezastru total, atâta vreme cât Knox recomandă chiar tăierea pensiilor sau măcar prelungirea vârstei de pensionare statelor care vor să nu ajungă în colaps.


Într-un interviu acordat publicației economice CINCO DIAS, economistul australian surprinde prin felul său tranșant de a face recomandări țărilor care vor să-și salveze sistemele de pensii.

Riscurile provin doar din partea demografică și din îmbătrânirea populației?

Nu. O altă cauză a acestei situații este dimensiunea redusă a celui de-al doilea și al treilea pilon [planurile de pensii colective semnate în cadrul companiei și cele individuale]. Fiecare sistem de pensii bun are un echilibru bun între cei trei piloni: publicul, privatul colectiv și privatul individual. Ceea ce caută un sistem de pensii ideal este diversificarea: nu puteți pune toate ouăle în același coș și Spania le are pe toate în pensii publice.

Ce opțiuni are Spania atunci pentru a-și face sistemul durabil?

Dilema este cum să faceți sistemul durabil și aveți două opțiuni: reduceți pensiile sau întârziați vârsta de pensionare, fie ea reală sau legală. Trebuie să amânați momentul pensionării pentru că oricum oamenii trăiesc mai mult.

Așadar, credeți că ar fi suficientă aprofundarea reformelor sistemului (vârsta de pensionare, ani luați în considerare pentru calcularea pensiei …)?

Nu ar fi suficient, dar ar ajuta. Având în vedere problema îmbătrânirii, trebuie luate măsuri pe mai multe fronturi. Trebuie să te asiguri că oamenii lucrează mai mulți ani și acolo e zona în care faci ajustările la vârsta de pensionare. În același timp, este necesară reducerea părții publice și creșterea, mai presus de toate, a pilonului planurilor colective de pensii. Și acest lucru nu înseamnă că pensiile vor fi reduse, ci mai degrabă că trebuie începută o cale spre reechilibrare. Pentru asta, cel mai important lucru este să educăm populația, mass-media … Avem un exemplu cu schimbările climatice, funcționează, oamenii acceptă. Politicienii spanioli trebuie să avertizeze că, dacă vor să mențină nivelul de trai pentru următorii 20 de ani, trebuie făcut ceva cu pensiile.

În ciuda tuturor acestor avertismente și recomandări din partea experților și a organizațiilor internaționale, Spania continuă fără a-și reforma sistemul …

În orice reformă a pensiilor, important este să începeți. Nu este o chestiune de a începe puternic, trebuie să încercăm să nu dăunăm lucrătorilor apropiați pensionării sau celor care sunt deja pensionari. Ce trebuie să faceți este să trimiteți semnale lucrătorilor activi, chiar dacă reforma însăși începe în 5, 10 sau 15 ani. Înainte de a începe să mergeți, trebuie să vă târâți, iar problema sistemului spaniol este că nici măcar nu vă târâți. Australia reformează sistemul de 20 de ani și este nevoie de 30 până la 40 de ani pentru maturizarea unui sistem. Politicienii trebuie să recunoască faptul că aceasta este o mișcare pe termen lung, dar, din păcate, majoritatea operează pe termen scurt. Este o cursă la distanță, pentru următorii 20 sau 30 de ani, nu pentru săptămâna viitoare și culoarea guvernelor din fiecare moment nu ar trebui să conteze.

VEZI ŞI:

Un respectabil profesor universitar în SUA și la Cluj îi desființează pe Rafila și Cercel: ”Mânjesc lumea științifică”

Leave a reply