Klaus Iohannis nu-și schimbă ideile după cum bate vântul sau cer scandalurile politice interne. Nu intră în capcane și nu își calcă pe onoare, dovadă că nici până în ziua de azi nu a acceptat o invitație de la Antena 3 – televiziunea care în 2014 a susținut acuzațiile privind traficul de copii în care ar fi fost implicat actualul președinte, informații false și neretractate nici până azi de Gabriela Firea și Victor Ponta, șefii de campanie electorală ai PSD în acel an.
Recent, după ce USR și PSD și-au pus oamenii la Consiliul Legislativ, liberalii i-au acuzat pe cei din partidul lui Dan Barna că au votat cu autorul OUG 13, iar unii lideri USR au cerut, ca ripostă, schimbarea lui Ludovic Orban din fruntea viitorului Guvern de după alegeri.
Cel mai virulent a fost Cătălin Drulă, un apropiat al liderului USR Dan Barna, care a pus gaz pe foc în relația cu PNL, cerând public schimbarea lui Orban de la șefia viitorului Guvern ce ar rezulta după alegeri.
Această condiție enunțată public de USR, dar dorită și de PSD, care vrea să-și impună propriul premier după alegerile din 6 decembrie, a fost respinsă categoric de Klaus Iohannis.
”Am mai răspuns și ultima oară la această întrebare și nu-mi schimb opinia. Prima mea opțiune rămâne Ludovic Orban. Și eu cred că PNL va câștiga alegerile”, a spus tranșant președintele atunci când a fost întrebat dacă ar accepta un premier de la PSD.
Declarațiile lui Iohannis arată ce mult a riscat USR girând în spațiul public mesaje împotriva partidului în jurul căruia președintele vrea să formeze viitorul Executiv.
Dacă partidul lui Dan Barna nu va obține un scor suficient de mare, iar PNL nu va obține un scor mic, atunci USR riscă sinuciderea politică, intrând în Opoziției alături de PSD!
Întâmplător sau nu față de această asociere tot mai vizibilă, Iohannis a atacat în această seară PSD la scenă deschisă pe tema atitudinii față de pandemie, cu o duritate rară, și a lăudat PNL, semn că nu-l impresionează atacurile la adresa liberalilor.
”Din fericire, în pandemie e PNL la guvernare și împreună cu mine căutăm măsurile adecvate, proiecte, oportunități pentru a preveni epidemia și a trata bolnavii. Cum ar fi fost cu o guvernare PSD, dacă conducerea PSD nu respectă cele mai elementare norme? Cât de greu e pentru un PSD-ist să-și pună o mască? Dacă am fi avut un guvern PSD în pandemie ar fi fost foarte rău. În ce privește acuzațiile de poliție politică, e rizibilă. Probabil a fost o persoană care a sesizat și a chemat poliția, care i-a găsit încălcând flagrant normele la care ceilalți români se supun. PSD nu s-a reformat. Am văzut că l-au trimis pe doctorul Rafila să prezinte un program pe sănătate, dar pe ei nu îi interesează asta”, a spus președintele.
Criza pandemiei obligă statele Europei să folosească la maximum resursele comunitare. În acest sens, președintele României a avut o discuție cu membri ai Cabinetului PNL și a anunțat rezultatele într-o conferință de presă la Palatul Cotroceni.
Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis
- Am avut azi o întâlnire cu premierul Orban și miniștrii pentru a analiza stadiul pregătirii Planului național de redresare și reziliență. După negocieri dificile, am obținut la Consiliul European circa 80 de miliarde de euro, bani europeni destinați României în următorii 9 ani
- Din acești 80 de miliarde euro, circa 30 de miliarde vor fi utilizate pentru relansaea economică
- Planul trebuie aprobat de Comisia Europeană și vor exista condiționalități: reforme structurale, digitalizare, garantare a tranziției climatice
- Banii vor fi o oportunitate istorică pentru dezvoltare, infrastructură, educație, sănătate, digitalizare
- Azi am discutat despre modalitățile concrete de a atrage aceste fonduri. Am stabilit 12 direcții prioritare: digitalizare, transport durabil, combaterea schimbărilor climatice, protecția mediului, energie, eficiență energetică, mobilitate urbană, mediul de afaceri, cercetare, creșterea capacității de reziliență, educație, sănătate
- Sunt 3 piloni principali: tranziția verde, servicii publice, competitivitate economică
- Atragerea de fonduri UE este deja la un nivel mult mai bun decât în guvernările anterioare. Sumele atrase de România din fonduri UE în ultimul an însumează 4,1 mld euro, plus plățile directe în agricultură. Într-un singur an, rata absorbției a crescut de la 32 la 46%
Detalii, AICI
[…] ”Orban e prima mea opțiune ca premier”. Iohannis respinge somațiile dinspre USR și atacă dur… […]