Orașul cu singurul ”spital COVID” din Gorj unde coronavirusul închide afaceri și instituții pe capete

0
667

Autorităţile au decis suspendarea activităţii cu publicul în cazul mai multor operatori economici şi instituţii de pe raza oraşului Târgu-Cărbuneşti, unde s-au înregistrat mai mult de 1,5 cazuri de COVID-19 la mia de locuitori, a anunţat, marţi, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj, Florin Chisim.

Potrivit acestuia, în urma analizelor privind incidenţa cazurilor pe localităţi efectuate de către Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Gorj şi Direcţia de Sănătate Publică Gorj, ţinând cont de rata de incidenţă a cazurilor de infectare cu virusul SARS-CoV-2, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Gorj a adoptat Hotărârea nr. 31 din data de 12 octombrie prin care, în localitatea Târgu Cărbuneşti, unde s-au înregistrat mai mult de 1,5 cazuri la mia de locuitori, începând de luni, a fost suspendată activitatea cu publicul în cazul mai multor instituţii şi operatori economici.

Astfel, se suspendă activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor.

De asemenea, se suspendă activitatea cu publicul a cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte, dar şi a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc. Decizia a fost luată şi în cazul restaurantelor şi cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, relatează Agerpres.

Totodată, prin hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Gorj se menţine măsura de suspendare a activităţii cu publicul pentru instituţiile şi operatorii economici menţionaţi în localităţile Alimpeşti, Stăneşti, Ciuperceni şi Novaci (cu excepţia Zonei Montane Rânca) unde, în continuare, rata de incidenţă a cazurilor de infectare cu virusul SARS-CoV-2 este mai mare de 1,5 cazuri la mia de locuitori.

În permanenţă, Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Gorj, în cooperare cu Direcţia de Sănătate Publică Gorj, efectuează analize privind incidenţa cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 la nivelul localităţilor din judeţul Gorj, anumitor zone cu risc epidemiologic, precum şi la nivelul unităţilor şcolare şi al instituţiilor publice, urmând a fi propuse, analizate şi adoptate măsuri de prevenire a infectărilor cu noul coronavirus în funcţie de evoluţia epidemiologică.

La Târgu-Cărbunești se află singurul ”spital COVID” din județul Gorj, unde sunt aduși toți bolnavii infectați cu noul coronavirus. Este evident că măsurile de închidere a activităților economice au legătură cu aducerea în oraș a tuturor cazurilor de COVID 19.

Criză de locuri în spitale. Autoritățile iau în calcul transformarea unui hotel

Autoritățile din Gorj caută soluții după ce săptămâna trecută bolnavii de coronavirus au fost lăsați să aștepte ore în șir pentru că nu existau locuri la singurul spital COVID din județ – cel de la Târgu Cărbunești. Autoritățile au căutat o altă unitate medicală care să preia bolnavii de COVID, dar niciuna nu îndeplinește cerințele.

Sunt mari probleme la cele trei spitale din Gorj –  Rovinari, Dobrița și Bumbești-Jiu – pe care autoritățile au luat în calcul să le transforme în unități COVID.

Spitalul din Bumbești-Jiu nu este pavilionar, deci nu pot fi create circuitele necesare. În plus, unitatea medicală nu are nici bani.

De la Bumbești lipsesc și specialiștii. Nu există nici medic infecționist, nici epidemiolog și nici pneumolog.

Nici la spitalul din Rovinari nu există infecționist și epidemiolog. Ba chiar nici secție de Terapie Intensivă, la fel ca la spitalul din Dobrița.

O altă variantă luată în calcul ar fi ca hotelul de 4 stele al stadionului din Târgu-Jiu să fie transformat în aripă externă a spitalului județean, relatează Digi 24.

Leave a reply