Opriți termocentralele din toată lumea! Europa lansează un apel mondial pentru închiderea producătorilor de energie pe cărbune

0
1014

Statele membre ale Uniunii Europene ar putea să ceară luni oprirea globală a termocentralelor pe cărbune precum şi încetarea subvenţiilor pentru combustibili fosili, în condiţiile în care UE vrea să facă din schimbările climatice o parte importantă a politicii sale externe, arată un proiect de document consultat de Reuters, citată de Agerpres.

În acest document, pe care miniştrii europeni speră să îl finalizeze luni, blocul comunitar ar urma să adopte o linie dură în ceea ce priveşte diplomaţia în domeniul climei, descurajând alte ţări să investească în combustibili fosili şi încheind alianţe cu principalele economii pentru a putea realiza reduceri mai rapide ale emisiilor poluante.


O serie de ţări precum China, Japonia şi Africa de Sud au promis că îşi vor reduce, până la urmă, emisiile de carbon la zero.

Joe Biden a reparat rapid imensa eroare a lui Trump de a scoate SUA din Acordul de la Paris

O promisiune similară a făcut şi preşedintele SUA, Joe Biden, în campania electorală. Însă UE este una dintre puţinele mari economii care a tradus acest obiectiv pe termen lung în acţiuni urgente ce vor fi întreprinse în acest deceniu.

„UE face un apel pentru eliminarea globală a subvenţiilor pentru combustibilii fosili, care sunt dăunătoare pentru mediu, de-a lungul unei perioade de timp clar definite”, se arată în documentul consultat de Reuters. „Aceasta include eliminarea cărbunelui în producţia de energie şi, ca un prim pas, o oprire imediată a tuturor finanţărilor pentru noi infrastructuri care folosesc cărbune”, se mai arată în document.

Luna trecută, statele UE au convenit să îşi reducă emisiile cu cel puţin 55%, comparativ cu nivelul din 1990, până în 2030.

În condiţiile în care încearcă să găsească miile de miliarde de euro necesare pentru investiţiile care să îi permită să atingă acest obiectiv, blocul comunitar intenţionează să îşi folosească puterea economică şi diplomatică pentru a se asigura că şi alte ţări vor urma exemplul său.

Marea provocare este acoperirea nevoii de energie produse acum din surse fosile și compensarea salariilor pentru angajații din minerit sau energie pe cărbune.

România este pe lista acestor mari provocări, având termocentrale de mare impact național precum Rovinari sau Turceni (județul Gorj).

Cele două mari entități producătoare de energie pe cărbune au fost aduse în sapă de lemn de guvernările PSD, care nu au făcut investiții în ecologizare și au dirijat banii publici în subvenții fără viitor.

Leave a reply