sâmbătă, august 13

OPINIE. Sadoveanu, călăul lui Brâncuși

0
541

Rămânem un popor de ratați amnezici, cât timp de ziua lui Constantin Brâncuși statuia cozii de topor bolșevice Mihail Sadoveanu încă ne întâmpină prin orașe și parcuri.

În anul 1951, Mihail Sadoveanu era cel care conducea Comisia ce a respins donația prin care Constantin Brâncuși dorea să dăruiască României întreaga sa colecție de lucrări din atelierul de la Paris.

„Marele sculptor dorea să doneze ţării sale 230 de sculpturi, 41 de desene, 1.600 de fotografii şi o serie de piese de mobilier. Academicienii Secţiunii de Ştiinţa Limbii, Literatură şi Artă, din cadrul Academiei Republicii Populare Române, s-au întrunit pe data de 7 martie 1951 pentru a dezbate propunerea făcută de Brâncuşi.” (ziarul Adevărul)

Alți idioți utili care au făcut parte din Comisie au fost: George Călinescu, Camil Petrescu, Geo Bogza, Victor Eftimiu, sculptorul Ion Jalea.

Iată ce spunea George Călinescu despre opera lui Brâncuși:

„Brâncuşi nu poate fi considerat un creator în sculptură fiindcă nu se exprimă prin mijloacele esenţiale şi caracteristice acestei arte“.

Dacă Brâncuși nu pleca la Paris, ar fi sfârșit în vreo pușcărie comunistă. N-ar mai fi auzit nici naiba de el. Ăștia suntem. Nu-i nimic. Bucurați-vă de statuia lui Sadoveanu!

Foto: statuia lui Mihail Sadoveanu, în Parcul „Regina Maria” (ce ironie…), din Baia Mare

Paul Palencsar, jurnalist și teolog

Leave a reply