duminică, septembrie 24

OPINIE. Putin, noul Hitler

0
774

Cei care în seara de 23 februarie 2022 au plecat la culcare sperând că războiul nu va începe, s-au trezit pe 24 cu războiul gata început, la doi pași de România. Putin a atacat Ucraina, așa cum orice minte limpede putea să prevadă, cu săptămâni înainte.

Nici măcar o clipă Putin nu a negociat ceva cu liderii lumii libere. Războiul era de mult hotărât, iar Ucraina văzută ca parte integrantă a Rusiei. În mintea dictatorului de la Moscova totul era clar. Discuțiile diplomatice au fost timp câștigat pentru ca armata rusă să ajungă pe poziții de atac. Bonus, Belarus s-a alăturat invaziei Ucrainei.

Războiul a început, așa cum era de așteptat pentru cei care am urmărit cu atenție situația din ultimele săptămâni. Nu știu cât va dura cucerirea Ucrainei, dar nu cred că prea mult. Puterea militară a Rusiei e uriașă, chiar și pentru țări mai puternice. Numărul morților și răniților, de ambele părți, al refugiaților, al vieților distruse definitiv va fi colosal, iar suferința umană, de necalculat.

Putin nu se va opri la Ucraina, iar pe Putin nu are cine să-l oprească. Sancțiunile impuse de SUA și UE i se par un preț acceptabil, dacă asta înseamnă refacerea URSS. Da, asta dorește Putin. Va trece la invadarea țărilor baltice și a republicii Moldova. Pare ireal? Așa spuneam și despre Ucraina. Iar dacă i se va părea necesar, va ataca și România, ca să alunge NATO.

Vladimir Putin e nebun. Ca el, Hitler, Musolini, Stalin. Toți, când au pornit la război s-au despărțit de rațiune. Singurul mod în care Putin poate fi oprit e războiul. O armada a lumii libere, care să ajungă până în bârlogul tiranului de la Moscova. E singura cale. Așa a fost și cu Hitler. Nicio sancțiune din lume nu-l mai oprește acum pe Putin. Niciuna.

 

Paul Palencsar, jurnalist și teolog

Leave a reply