OPINIE. Dar nu Tolstoi ne-a violat bunicile

0
561

Trăim într-un spațiu geopolitic care nu permite luxul nuanțărilor. Ești ori proamerican ori prorus. Cale de mijloc nu există.

O privire scurtă în istorie dezumflă orice ambiguități posibile. E alb sau negru. Nu avem gri-uri și nici dubii când spunem că Rusia e dușmanul fericirii noastre, dintotdeauna.

Nici măcar cultura rusă nu poate îndulci amarul pe care Rusia ni l-a lăsat în cerul gurii de-a lungul timpului. Nu Dostoievski ne-a violat bunicile prin sate, ci soldații ruși. Nu Tolstoi a venit călare pe tancuri, ci brutele lui Stalin. Nu Ceaikovski ne-a distrus Monarhia și viitorul, ci Rusia.

Voi iubi acea Rusie care-și invadează vecinii cu divizii de piane și viori, comandate de Șostakovici. Acea Rusie care-și cotropește vecinii cu regimente de cărți, conduse de Gogol. Rusia care dă năvală cu detașamente de filme de artă, sub comanda lui Tarkovski.

Deocamdată, văd Rusia lui Putin, care-și amenință vecinii cu arma nucleară și-și osândește cetățenii la sărăcie și dictatură. E Rusia lui Putin, ce se afundă în doctrina pumnului în gura oricui gândește și trăiește liber, oricând și oriunde.

Nu știu dacă Putin și camarila l-au citit pe Dostoievski, l-au ascultat pe Ceaikovski sau l-au văzut pe Tarkovski. Dacă da, n-au înțeles nimic. Au rămas așa cum erau, răi și criminali. Ca Rusia eternă.

Foto: Soldat sovietic hărţuind o germancă. Leipzig, august 1945
Sursa foto: ziarul „Adevărul”

Paul Palencsar, jurnalist și teolog

Leave a reply