miercuri, martie 29

”Operațiunea Septembrie”: Barcelona interzice adunările mai mari de 10 persoane. Pandemia zdruncină din nou Spania

0
758

Numărul de cazuri de coronavirus în Spania se ridică la 386.054 și decesele au ajuns la 28.838. Comunitatea din Madrid acumulează mai mult de o treime din noile infecții, așa că guvernul regional a recomandat oamenilor să nu iasă în zonele cu cele mai multe cazuri pozitive și a dispus închiderea hosteleriei și a activităților de agrement din municipiul Tielmes, unde există un mare focar. În plus, 1.126 de focare sunt active cu peste 12.400 de persoane infectate. În unele regiuni, conducerile locale au decis deja măsuri de prevenire de tipul celor din post-perioada de vârf a pandemiei. În Murcia, sunt permise reuniuni de maximum 6 persoane, iar la Barcelona situația e mai gravă.

Președintele Generalitat de Catalunya (guvernul regional catalan), Quim Torra, a anunțat noi restricții sociale după creșterea alarmantă a infecțiilor cu coronavirus în ultimele zile și a solicitat populației catalane „încă un efort” pentru a opri răspândirea virusului și pentru ca anul școlar să poată începe pe 14 septembrie, anunță presa din Spania.

Printre bateriile de măsuri din ceea ce a fost botezat drept „Operațiunea septembrie”, se evidențiază interzicerea adunărilor sociale a mai mult de zece persoane și anunțarea unui screening masiv, cu 500.000 de teste, în școlile și institutele din Catalunya, între 15 septembrie și 15 noiembrie, pe lângă obligația de a purta mască pentru elevii de peste 12 ani.

Torra a reafirmat strategia de sănătate de a efectua teste de masă în rândul populației, precum și dorința de a crește urmărirea contactelor din cazuri pozitive.

„Vom continua să punem în aplicare aceste măsuri și să creștem testele și urmărirea celor pozitivi care nu respectă izolarea”, a spus Torra. În același timp, el a anunțat o nouă măsură care constă în a face ca persoanele care se supun unor teste de diagnostic să semneze declarații de auto-responsabilitate, cu scopul de a asigura respectarea acestora măsuri preventive, în special carantinarea. În conformitate cu ceea ce Torra a cuantificat, 13% dintre cei infectați cu coronavirus nu se izolează și contribuie astfel la răspândirea COVID 19.

„Nu ne mai aflăm într-o situație de stabilizare, aceasta este în creștere și nu ne putem permite această așa ceva”, a apreciat președintele catalan, care a recunoscut că Catalunya are din nou „date care ne preocupă, așa că trebuie să facem lucrurile mai bine “.

Torra a subliniat importanța de a profita la maximum de timpul rămas înainte ca elevii să revină în sala de clasă:

„Trebuie să depunem un efort și să punem totul în ordine în cele trei săptămâni rămase de aici înainte, pentru că această țară trebuie să treacă la muncă și să deschidă școlile. În următoarele trei săptămâni, vom juca destinul a aproape tot ce se va întâmpla toamna”, a conchis șeful guvernului regional catalan.

Cazurile de noi infectați din cauza Covid-19 din Catalunya au explodat astăzi. Conform ultimului bilanț făcut public de departamentul de sănătate, un număr de 1.776 de persoane au fost testate pozitiv în testele PCR în ultimele 24 de ore.

Casele funerare nu ar fi informat Salut (ministerul regional al Sănătății) despre niciun nou decedat în ultima zi din cauza coronavirus, astfel că cifra rămâne la 12.954 de decese, din care: 7.127 în spitale sau centre de sănătate socială, 4.130 la cămine de bătrâni, 820 la domiciliu și 877 care nu sunt clasificabile din lipsă de informații.

Conform datelor din registrele de sănătate dintre 14 și 20 august, dintre cele 83.266 de teste PCR care au fost efectuate în acele zile, 8,51% au fost pozitive. Vârsta medie a acestor infectați scade la 37,80 și afectează femeile (50,05%) practic la fel ca bărbații.

Potrivit OMS, pentru ca pandemia să fie considerată sub control, rata infecției ar trebui să fie sub 50 și pentru a atinge aceste niveluri, mai puțin de 5% din testele PCR efectuate ar trebui să fie pozitive. În momentul de față, în Catalunya, rata infectării este de 85,98, iar procentul de teste PCR pozitive este de 8,51, deci mult peste limita stabilită de OMS.

De când pandemia a cuprins Cataluña, în martie, au fost deja detectate 100.646 de persoane pozitive pe bază de teste PCR, iar cifra totală s-ar ridica la 122.335 dacă restul testelor ar fi luate în considerare.

Leave a reply