duminică, septembrie 25

Operațiunea „înlăturarea lui Putin”

Potrivit unor zvonuri, care circulă la Kremlin, mai mulţi foşti generali şi oficiali FSB vor să pună capăt războiului din Ucraina şi să scape de Vladimir Putin.

Potrivit publicaţiei britanice The Mirror, citat de stiridiaspora.ro, acest lucru se întâmplă în condiţiile în care tot mai multe persoane de rang înalt din Rusia consideră invazia ca fiind o greşeală şi un dezastru economic pentru ţară. Presa locală susţine că FSB este deranjat de lipsa de progres militar și a contactat generali şi foşti oficiali ai armatei.

Putin s-ar putea confrunta cu o lovitură de stat

Astfel, potrivit sursei citate, un grup format din foşti ofiţeri FSB, numit „Siloviki”, ar lucra împreună cu foşti ofiţeri din alte unităţi de informaţii ruseşti pentru a încerca să-l înlăture pe Vladimir Putin, în vârstă de 69 de ani, din cercul puterii de la Kremlin.

Şi alți analiştii din afara Rusiei au indicat, de asemenea, posibilitatea ca Putin să se confrunte cu o lovitură de stat.

„Are vreo importanţă? Contează foarte mult. Este pentru prima dată când Siloviki se distanţează de preşedinte. Iar asta deschide tot felul de posibilităţi”, a spus expertul rus în securitate Andrei Soldatov, pentru The Center for European Policy Analysis.

„Preşedintele rus se pregăteşte pentru o lovitură de stat de câteva săptămâni, deoarece se confruntă cu critici acerbe în legătură cu ‘operaţiunea sa specială’ din Ucraina şi a epurat aproximativ 150 dintre spionii săi din cauza eşecurilor constante”, a afirmat Soldatov.

Tensiuni între serviciile de informații și Vladimir Putin

La rândul său, analistul rus, Alexei Muraviev, este convins că Putin se confruntă deja cu o încercare de lovitură de stat.

„Cred că există tensiuni între comunitatea de informaţii rusească şi preşedintele rus Vladimir Putin. Cred că acel fel de naraţiune falsă le-a fost prezentată de comandantul suprem şef, iar atunci când acesta a ripostat, când ruşii au început să aibă pierderi grele, Putin a început să dea vina pe serviciile de securitate”, a declarat Muraviev pentru Sky News Australia.

Aceste informații vin în contextul în care Putin ar putea dispărea pentru o perioadă de timp pentru a se supune unei operaţii legate de cancer.

Apariţiile publice recente ale şefului de la Kremlin au stârnit zvonuri pe internet, deoarece acesta pare umflat şi cu o stare de sănătate precară.

Autorităţile ruse nu au comentat niciodată starea de sănătate a lui Putin şi se cunosc puţine lucruri despre viaţa sa personală, majoritatea publicațiilor fiind sub controlul Kremlinului.

Leave a reply