ONU: Preşedintele Zelenski denunţă atacurile cu rachete ale Rusiei drept o crimă împotriva umanităţii

0
199

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat miercuri în faţa Consiliului de Securitate al ONU drept o crimă împotriva umanităţii atacul Rusiei asupra infrastructurii energetice ucrainene, transmite AFP.

Cu temperaturi sub zero, câteva milioane de oameni fără alimentare cu energie electrică, căldură şi apă, aceasta este, evident, o crimă împotriva umanităţii”, a criticat preşedintele Zelenski într-o scurtă declaraţie adresată Consiliului de Securitate prin legătură video în timpul unei reuniuni de urgenţă pe care a solicitat-o.

La nouă luni de la invazie, declanşată pe 24 februarie, preşedintele Zelenski a denunţat „formula terorii” impusă de forţele armate ale Rusiei, informează stiritvr.

În faţa unui Consiliu de Securitate al ONU lipsit de putere, preşedintele Ucrainei a apreciat că întreaga comunitate internaţională „nu poate fi ţinută ostatică de un (stat)” terorist internaţional”, referindu-se la dreptul de veto al Rusiei în Consiliul de Securitate care blochează orice rezoluţie împotriva agresiunii ruse în Ucraina.

Uciderea civililor, distrugerea infrastructurii civile sunt acte de terorism. Ucraina continuă să ceară un răspuns hotărât din partea comunităţii internaţionale la aceste crime„, a scris mai devreme şeful statului ucrainean pe Twitter, solicitând o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate.

Ambasadoarea americană la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că Vladimir Putin „în mod clar foloseşte iarna ca armă pentru a provoca o suferinţă imensă poporului ucrainean„. Preşedintele rus „va încerca să supună ţara prin îngheţare”, a adăugat ea.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a răspuns plângându-se că este împotriva regulilor Consiliului ca preşedintele Zelenski să apară prin legătură video şi a respins acuzaţiile, pe care le-a calificat drept „ameninţări iresponsabile şi ultimatumuri” din partea Ucrainei şi a susţinătorilor săi din Occident, potrivit Reuters.

Ambasadorul rus la ONU a mai spus că daunele aduse infrastructurii Ucrainei au fost cauzate de rachetele lansate de sistemele ucrainene de apărare care s-au prăbuşit în zone civile după ce au fost trase asupra rachetelor Rusiei şi a cerut Occidentului să nu mai furnizeze Ucrainei rachete de apărare aeriană.

Atacurile ruseşti asupra infrastructurii ucrainene au dus la întreruperi masive ale furnizării de energie electrică şi apă, în special în capitala Kiev, ucigând cel puţin şase persoane, provocând deconectarea a trei centrale nucleare şi afectând inclusiv Republica Moldova.

Potrivit Forţelor Aeriene Ucrainene, Rusia a lansat aproximativ 70 de rachete de croazieră, dintre care 51 au fost doborâte, precum şi cinci drone kamikaze. Atacurile au vizat infrastructura strategică, pe măsură ce temperaturile de iarnă se instalează în Ucraina.

Leave a reply