miercuri, noiembrie 30

ONU încurajează regimul taliban să se inspire de la alte ţări musulmane care promovează drepturile femeilor

0
214

Organizaţia Naţiunilor Unite, care a denunţat din nou „opresiunea sistemică” exercitată de regimul taliban asupra femeilor şi fetelor afgane, a încurajat regimul de la Kabul să se inspire de la anumite ţări musulmane care promovează drepturile femeilor, relatează AFP.

În cadrul unei dezbateri organizate în regim de urgenţă la Consiliul pentru Drepturile Omului de la Geneva cu privire la situaţia femeilor şi fetelor din Afganistan, Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a denunţat erodarea rapidă a drepturilor femeilor din ţară în ultimele luni.

„De când talibanii au preluat puterea, femeile şi fetele au trecut prin cel mai mare şi mai rapid regres în exercitarea drepturilor lor… în ultimele decenii”, a afirmat fosta preşedintă chiliană în deschiderea acestei dezbateri solicitate de ţările Uniunii Europene.

„Viitorul lor va fi şi mai întunecat dacă nimic nu se va schimba, în curând”, a avertizat ea.

Michelle Bachelet, care s-a deplasat pentru scurt timp în Afganistan în martie, i-a „încurajat puternic” pe talibani „să înceapă dialogul cu ţări predominant musulmane cu experienţă în promovarea drepturilor femeilor şi fetelor, în condiţiile în care acestea le sunt garantate de dreptul internaţional”.

Cu toate acestea, ea nu a oferit niciun exemplu de ţară în acest sens.

După revenirea la putere după 20 de ani de război de gherilă împotriva guvernului ales şi a forţelor străine, talibanii au promis că de data aceasta vor fi mai flexibili, însă au renunţat curând la promisiunile lor, informează agerpres.

Zeci de mii de eleve au fost expulzate din şcolile secundare afgane, iar multe femei din funcţii publice nu au fost lăsate să se întoarcă la muncă.

Femeilor li s-a interzis, de asemenea, să călătorească singure, iar în parcurile şi grădinile publice din Kabul nu pot merge decât în anumite zile, celelalte fiind rezervate bărbaţilor.

La începutul lunii mai, liderul suprem al talibanilor a emis un decret prin care femeile trebuie să se acopere complet în public, inclusiv să-şi acopere faţa, în mod ideal cu burka, un voal complet cu o plasă de pânză la nivelul ochilor. El a mai spus că, ca regulă generală, femeile ar trebui să stea acasă.

Leave a reply