OMUL ZILEI. Maia Sandu, prima româncă-președinte a cărei inimă bate pentru o singură țară: țara-mamă

1
2646

Partea oficială sună așa:

”Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a întâmpinat pe Președintele României, Klaus Iohannis, la Chișinău, în cadrul unei ceremonii oficiale. Cei doi șefi de stat au avut o întrevedere tête-à-tête, după care au luat parte la convorbirile oficiale cu participarea membrilor celor două delegații.

În cadrul întrevederii, a fost adoptată o Declarație comună a Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, și Președintelui României, Klaus Iohannis, prin care este reafirmat caracterul special al relației bilaterale bazate pe comunitatea de limbă, cultură și istorie și fundamentate pe Parteneriatul Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova.

„Părțile subliniază importanța deosebită a aprofundării cooperării dintre Republica Moldova și România, cu accent pe aspectele de interes strategic, și exprimă hotărârea de a acționa împreună de o manieră coordonată pentru îndeplinirea obiectivelor noastre comune.”, se arată în textul Declarației adoptate de Maia Sandu și Klaus Iohannis.

Textul Declarației îl găsiți AICI.”

 

Partea umană sună astfel:

Dincoace și dincolo de Prut, România pură în esența ei istorică a trăit multă vreme în mare ignoranță.

Există milioane de posesori de carnet de identitate pe care scrie ”ROMÂNIA” cărora nu le pasă nici acum de frații, surorile, casele, pământurile, istoria și suferințele celor de peste Prut.

Sunt toți aceia care au aruncat la coș istoria și cărora nu le-a păsat niciodată decât de sărăcia sau bogăția lor, nu de adevărata lor familie: România Mare.

Această țară ciuntită de Război a lăsat multe răni, dar cea mai mare este uitarea, nepăsarea, egoismul nostru. Mulți români au întors spatele fraților lor de peste Prut ca și când ar fi acceptat să lase să moară propriul lor copil de foame, când acesta striga mai tare după ajutor.

Cam așa sună interpretarea dură-umană a uitării Republicii Moldova.

Cealaltă interpretare, căci există și una a acceptării ignoranței, vorbește prin OAMENI.

Au fost puțini cei care s-au luptat de 31 de ani încoace de când Ion Iliescu a aruncat Basarabia pentru a doua oară în brațele ”Ciumei Roșii”. Dar în puținătatea lor au fost totuși mulți. Și pe deasupra puternici. Foarte puternici.

Altfel n-ar fi născut, într-un târziu, o mare inimă ca a Maiei Sandu.

Această tânără firavă, încă neotrăvită, încărcată de toate slăbiciunile nației, terfelită și spionată, jignită și sabotată, ea Maia Sandu a avut puterea de a rezista.

Iar forța ei interioară a adus-o până în fruntea statului.

De la Chișinău, inima ei bate acum pentru marele vis românesc: unirea cu patria-mamă.

Nu va fi un proces explicit, nici acțiuni vădite în acest scop, căci sunt multe alte necazuri și nevoi pe listă.

Dar… pas cu pas, Maia va însufleți națiunii-soră de peste Prut energia necesară pentru a reface trupul rupt al unei singure țări.

Puterea Maiei Sandu nu este doar a ei. Este a tuturor celor a căror inimă n-a încetat să bată pentru întoarcerea acasă. Puțini în marea masă a ignoranței de care vorbeam, dar suficient de mulți pentru a ține în viață un vis de generații, pentru a cărui împlinire și-au dat viața mii și mii de strămoși: unirea cu țara.

”Trăiască, trăiască, Țara Românească!”, au strigat moldovenii care i-au întâmpinat pe Maia Sandu și Klaus Iohannis, la Chișinău.

Au fost alături de ei milioane de inimi care, deși au uitat sau au ignorat familia românească de peste Prut din cauza nevoilor vieții de zi cu zi, s-au recuplat la aceste sentiment de frăție națională întruchipat de Maia Sandu.

Vedem cum împotriva curentului istoriei și în ciuda nepăsării generale, uneori o inimă care bate foarte puternic pentru ADEVĂRUL unei mari familii naționale poate trage după ea un popor întreg.

Pentru toate acestea și pentru toți cei care au murit ca să nu ne moară o ȚARA, Maia Sandu este OMUL ZILEI.

 

Aceasta este o rubrică de opinie semnată astăzi de

Laurențiu CIOCĂZANU

1 comment

  1. Gabriel 29 decembrie, 2020 at 22:24 Răspunde

    Nu, nu, nu si nu. Nu va dati seama? e o cacialma. (Nu zic ca a Mariei Sandu) Luam si Tiraspolul cu tot cu tancurile rusesti? Luam toti rusofilii, rusofonii si rusii din Rep Moldova, ca sa mai avem niste nationalitati conlucuitoare care sa faca scanadal, sa submineze si sa manipuleze? , cu toti analfabetii functional ai lor? sa ingroase randurile alor nostri? Parca toata lumea foloseste un nou drog. Se starneste un nou r… care sa complice viata romanilor si mai rau, si sa-i imparta, in cei care mai gandesc si cei care habar nu au ca sunt manipulati, dar sunt agresivi si obraznici. Ce e cu voi, oameni buni? Sper din suflet ca demersurile pentru unire sa mai dureze 100 de ani. Rusii abia asteapta. Ungaria abia asteapta. Acum se alimenteaza AUR si PSD cu populisme de castigat voturi. Revizuirea granitelor?? ce tot vorbiti? Se pune de un razboi mondial. Nu azi, nu maine, dar tulburarile de care ar fi cuprinsa Europa vor face praf economiile si viata tihnita ale statelor…Avem inca diplomati cu capul pe umeri. Dar vor fi zdrobiti de populism. Imi pare bine ca sunt batran. Imi pare bine ca toti copii mei sunt departe de acest balamuc. Rep Moldova trebuie sustinuta sa intre in UE. Dar sa va iasa din cap ca acolo sunt majoritari romanii autentici. Sa nu imi spuneti mie ca rusii nu sprijina in secret aceste manipulari.

Leave a reply