OMUL SFINŢEŞTE LOCUL. Ovidiu Burduşa, vrânceanul care vine la Guvern pe jos ca să nu consume benzina statului

3
1294

Actualul Guvern PNL e lovit din toate părţile, deşi stă cu un picioar în groapă de când a fost instalat în funcţie (din cauză că Parlamentul e controlat de aceeaşi majoritate roşie PSD-ALDE-UDMR-PRO ROMÂNIA, care îl poate debarca oricând prin moţiune de cenzură, cum a  mai făcut de altfel lunile trecute), are doar o jumătate de an de viaţă (în care nu poate repara răul făcut în trei ani pe axa Dragnea-Tăriceanu) şi l-a mai “cadorisit” Dumnezeu şi cu o criză a coronavirusului.

Dar cu toate astea, în ciuda abuzului mediatic produs de oficine ale propagandei ruse tip fake news (vezi cazul Naşul TV), adevărul trebuie spus până la capăt, chiar şi atunci când el poate fi considerat “PR” de către negativiştii de serviciu.

Bunăoară, îi pasă cuiva că în Guvernul României a ajuns un tânăr plecat cu mâinile în buzunar la Roma, acum mulţi ani, care a muncit enorm, ca mulţi alţi români, şi-a clădit acolo o mică afacere şi din mica sa zestre financiară a decis să-şi pună resurse personale la bătaie pentru a ajuta România cu experienţa, energia şi dorinţa lui?

Nu, în afară de unele ziare din Vrancea, câteva publicaţii din Diaspora şi pagina sa de Facebook, mai nimic în măsură să intereseze România care pretinde că vrea normalitate.

Ovidiu Burduşa e numele lui şi a fost numit secretar de stat la Departamentul Românilor de Pretutindeni, la începutul anului, unde încearcă să desţelenească prin mlaştina lăsată de fostele guvernări în relaţia cu Diaspora.

Dar înainte de ajunge la “Ministerul Diasporei”, Ovidiu Burduşa a venit pe banii lui de multe ori în ultimii patru ani ca să fie prezent la CJ Vrancea, acolo unde baronul Oprişan nu se sinchisea să ajungă la şedinţe deja nu trebuia să ia avionul din Italia, ci era la câteva minute de sala de şedinţe din Focşani.

Am urmărit postările pe Facebook ale tânărului diasporean, de loc din Panciu, oraşul natal de care se declară îndrăgostit şi pe care vrea să-l ajute cu experienţa lui într-o viitoare funcţie de primar. Însă în afară de mesajele adresate prietenilor săi din reţeau de socializare, prea puţin a ieşit în presă felul în care se zbate acest june vrâncean să-şi facă pur şi simplu treaba.

L-am văzut alergând de colo-colo, ca un titirez politic încăpăţânat când vine vorba de soarta celor printre care a trăit peste 17 ani şi el: românii plecaţi la muncă afară.

Am văzut postarea lui atunci când s-a dus rapid în vizită la Tulcea, acolo unde erau cazaţi în carantină diasporeni veniţi obligat-forţat în ţară, din cauza crizei care i-a lăsat fără joburi prin Italia, Anglia şi alte ţări europene. Apăruseră nişte ştiri cu condiţiile proaste de carantină şi omul s-a dus imediat în Deltă să repare rapid ce se putea repara.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=128552632102146&id=107500430874033

A plecat apoi acasă, la Vrancea, de Paşti, unde iar a vizitat locuri complicate şi a presat pentru mai bine în relaţia cu Diaspora. Evident, a trecut prin Panciul natal şi a arătat cât îl doare că oraşul moare sub talpa clanurilor politice locale combinate încă după model USL.

N-a făcut însă mare tam-tam, e membru PNL de când a fost ales consilier judeţean în “patria lui Oprişan” şi nu vrea să fie privit ca un “soldat necredincios” de către colegii liberali. Cu toate astea, unii dintre ei îl “potcovesc” pe diverse grupuri de Facebook şi de Whatsapp, de-ai zice că nu e colegul lor, ci trimisul PSD în partid.

Dar cu stilul său de vrâncean paşnic şi dedicat ideilor în care crede, Burduşa nu răspunde şi merge mai departe pe drumul său. Unul de o modestie rară, dovadă că de aia nici nu trece pragul presei “main stream”, mult prea ocupate cu Ciolacu, Dăncilă, Firea şi alte “coronavirusuri” politice.

Am aflat că, deşi are maşină personală, cu şofer – parte din pachetul de serviciu al funcţiei sale – vine pe jos la Guvern şi pleacă la fel acasă, ca să nu consume benzina statului.

Colegii spun despre el că stă într-un apartament mai modest decât aveau şoferii lui Dragnea odinioară, că a cerut cazare cât mai aproape de Palatul Victoria pentru a veni pe jos la muncă, tocmai ca să nu cheltuiească banii românilor în limuzina de serviciu.

Iar azi, Facebook-ul m-a notificat cu o altă postare a lui Ovidiu Burduşa: s-a dus la vamă, să fie din nou aproape de diasporenii lui în vremuri de pandemie. Nici acum n-a avut altă platformă de comunicare cu lumea în afară de pagina sa personală de socializare, acolo unde e bine că unii văd azi ce face el, dar unde mâine nu mai există, pentru că totul pe Facebook moare a doua zi.

https://www.facebook.com/ovy.burdusa/posts/10157871735455033

De ce ne pasă să scriem despre un astfel de om? Pentru că este modelul de normalitate politică de care nu mai vorbeşte nimeni. Acest amestec de experienţă, de trăit pe banii tăi şi nu ai statului, succes departe de ţară, modestie publică, decenţă în funcţie şi muncă, multă muncă nevăzută de nimeni – e ceva încă rarisim la noi, de care puţini vorbesc pentru că “vedetele”, nu-i aşa, trebuie să ia crema.

România a adus în Guvern un om absolut normal: munceşte în condiţii mai mult ostile decât normale, pentru ca banii plătitorilor de taxe şi impozite să nu fie pierduţi cu funcţia lui, aşa cum s-au dus pe apa sâmbetei miliarde şi miliarde cu funcţii ocupate de nulităţi şi combinatoare, cu pensii speciale şi ajutoare – mai mult de jumătate de Românie risipită cu antonime ale lui Ovidiu Burduşa!

Violeta Alexandru, ministrul Muncii

O să ne încăpăţânăm să relatăm despre ce fac astfel de oameni care nu au prioritate în jurnalele de ştiri, până când vom crea împreună măcar aici, în spaţiu virtual, un public dispus să recunoască normalul şi bunul-simţ atunci când ele apare undeva în peisajul nostru politic.

Nicio ţară puternică pe lumea asta n-ar fi devenit puternică dacă cetăţenii ei şi-ar fi subminat în permanenţă aleşii, demnitarii, dregătorii publici. Naţiunile mari sunt cele în care oameni girează omul politic atunci când el se comportă bine, normal, decent şi competent. România nu are acest exerciţiu, dar are în schimb pasiunea demolării politicului la grămadă, ca şi când el n-ar fi oglinda poporului, ci un “import” extraterestru.

E drept că tot România a idolatrizat personaje nocive ca Ion Iliescu, Adrian Năstase sau Liviu Dragnea, dar asta nu are legătură cu recunoaşterea binelui când el apare într-un ocean de mult rău. Are legătura cu supuşenia şi obedienţa de tip comunist, cu plecăciune în faţa “stăpânului”, nu cu recunoştinţa simplă, clasică… normală.

Ioana Constantin

Ovidiu Burduşa nu e singurul care merită privit mai cu atenţie. Avem exemplul ministrului Muncii, Violeta Alexandru, mult mai vizibilă prin prisma funcţiei şi a prestaţiei sale remarcabile politic-managerial. Şi mai sunt şi alţi miniştri, chiar prim-ministrul Orban poate face parte din acest “club”.

Iar dacă USR şi PLUS ar fi la guvernare, am avea cu siguranţă mai multe exemple. Am văzut exemplul bun al Ioanei Constantin (PMP), la Ministerul Muncii.

Deci avem despre ce vorbi. Dar problema e că nu prea vorbim despre aşa ceva. Sau o facem la “şi altele”, acordând prioritate jumătăţii goale a paharului.

Există însă şi o jumătate plină. Poate nu e ea chiar jumătate, dar poate fi dacă o privim mai atent.

De aceea, LUMEALIBERA.RO iniţiază azi o nouă rubrică – “OMUL SFINŢEŞTE LOCUL”. Primul invitat: omul-cheie din acest articol.

VEZI ŞI:

Naşul TV a folosit imaginea preşedintelui SUA pe un certificat de acţionar!

VIDEO. Radu Moraru, citind din Biblie, la Convenţia Baptistă din SUA: „Să nu datoraţi nimănui nimic!”

„Băi, escrocule, fomistule, ai plecat să ţepuieşti acum în dolari canadieni?” Radu Moraru, încolţit de public

VIDEO. „Radu Moraru mi-a cerut 100.000$, Grigore Cartianu mi-a salvat banii”. Dezvăluiri incredibile despre patronul Naşul TV

Radu Moraru, încolţit. „Mulţi au luat ţeapă”. Acuzat că a cerut bani împrumut, pe care nu i-a mai dat înapoi

VIDEO. „E incredibil că Radu Moraru a ajuns atât de jos încât să minimalizeze gravitatea acestei epidemii!”

3 comments

Leave a reply