miercuri, octombrie 27

OMS vede ”lumina de la capătul tunelului” prin anunțurile despre sosirea vaccinurilor anti-COVID

1
696

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Gheberyesus, a evaluat în această după-amiază rezultatele testelor pentru vaccinurile deja cunoscute, dar avertizează că ele trebuie să ajungă și în țările sărace dacă omenirea dorește să câștige lupta împotriva pandemiei.

„Aceste anunțuri sunt lumina de la capătul unui tunel foarte lung”, a spus Adhanom, citat de marile publicații europene.


Oficialul OMS a subliniat că „niciodată în istorie nu s-a dezvoltat un vaccin atât de rapid” și a spus că speră să vadă „aceeași urgență, prin care sistemele de distribuție vor fi organizate în cele mai sărace și mai vulnerabile țări”.

Acest lucru necesită un angajament politic din partea tuturor, dar și unul financiar (e nevoie de 4,3 miliarde de dolari anul acesta și de 23,8 miliarde anul viitor) și un efort al țărilor pentru a-și adapta serviciile, pentru care a fost stabilită deja o comisie care va fi coordonată de instituții precum Banca Mondială, UNICEF ​​și OMS în sine.

Ministrul sud-african al Sănătății, Zweli Mkhize, care va conduce Comisia OMS pentru acces rapid la vaccin împreună cu omologul său norvegian Dag-Inge Ulstein, a declarat că mesajul general este că „vaccinul se concentrează pe toți cei care trebuie salvați și, pentru a face acest lucru, trebuie abordați mai întâi cei mai vulnerabili ”. 

“Nu există un plan B, de asemenea vaccinarea celor mai săraci este cel mai bun model de afaceri care a existat vreodată”, a adăugat ministrul norvegian, care a subliniat că rentabilitatea financiară a imunizării populației este mai mare decât costul acesteia.

Omul de știință al OMS, Soumya Swaminathan, a comentat, totuși, că datele pentru cele mai avansate vaccinuri (Pfizer, Moderna și, în această dimineață, AstraZeneca) sunt încă preliminare, deși a recunoscut că sunt încurajatoare.

În ceea ce privește cea din urmă companie care a atins ultima fază, cea a AstraZeneca și Universității Oxford, specialiștii au evidențiat avantajul pe care îl are acest cel de-al treilea vaccin față de celelalte două, deoarece este mai ușor de conservat, nefiind necesar să fie menținut foarte rece (celelalte două necesită temperaturi mai mici de 50 de grade Celsius ).

1 comment

Leave a reply