OMS prevede 2 miliarde de doze de vaccinuri eficiente în 2021

0
959

OMS estimează că vor exista 2.000 de doze de vaccinuri coronavirus sigure și eficiente până la sfârșitul anului 2021 și că acestea pot fi distribuite în mod echitabil, începând cu populația cu cel mai mare risc de COVID-19.

Obținerea unui vaccin sigur și eficient împotriva coronavirusului este o prioritate la nivel global, iar Organizația Mondială a Sănătății (OMS) intenționează ca până la sfârșitul anului viitor 2021 să existe aproximativ 2 miliarde de doze de vaccinuri capabile să prevină COVID-19, după cum a anunțat Tedros Adhanom Gebreyesus, directorul acestei organizații, în cadrul conferinței sale de presă obișnuite, relatează webconsultas.com.

Potrivit acestui expert, există 172 de țări – reprezentând 70% din populația lumii – care s-au alăturat deja sau și-au manifestat interesul pentru COVAX, o inițiativă OMS la care guvernele și producătorii de medicamente participă și al căror obiectiv este dezvoltarea de vaccinuri eficiente împotriva SARS-CoV-2 și să se asigure că sunt distribuite în mod echitabil și, prin urmare, sunt disponibile atât pentru țările cu venituri mari, cât și pentru cele cu venituri mici.

Tedros Adhanom Gebreyesus a mai declarat că COVAX „are cel mai mare și mai divers portofoliu de vaccinuri din lume. Avem în prezent nouă candidați și revizuim și actualizăm constant pentru a asigura accesul la cea mai bună gamă posibilă de produse.” În plus, a menționat că dacă doar un număr mic de țări au obținut vaccinurile, acest lucru ar contribui la răspândirea virusului și la prelungirea pandemiei, motiv pentru care invită toate acele țări care investesc în producători individuali să se alăture acestei coaliții.

Cum ar putea fi distribuite vaccinurile

Vaccinurile ar fi, în principiu, vizate grupurilor de populație cu cel mai mare risc de a se infecta, cum ar fi profesioniștii din domeniul sănătății, persoanele peste 65 de ani și tuturor celor care suferă de boli care cresc riscul de a dezvolta o formă gravă de COVID-19, a explicat Tedros, care asigură că există mai multe vaccinuri „în stadiul final al studiilor clinice”, așa că speră „să aibă mai mulți candidați de succes, care sunt siguri și eficienți”.

În timp ce ancheta pentru finalizarea dezvoltării acestor medicamente continuă, el a amintit că este necesară continuarea utilizării instrumentelor actuale pentru a opri răspândirea coronavirusului, cum ar fi depistarea persoanelor infectate, identificarea contactelor lor pentru carantină și izolarea și tratarea acestor pacienți, pe lângă menținerea distanțelor sociale, spălarea frecventă pe mâini și folosirea măștilor.

În ceea ce privește posibilitatea ca vaccinarea să fie obligatorie, Bruce Aylward, un epidemiolog la OMS, a subliniat că aceasta este o decizie care trebuie luată de guvernele fiecărei țări și că dorința OMS este de a „promova acceptarea voluntară a vaccinului”, ca oamenii să înțelegă beneficiile vaccinurilor și calitatea acestora, indiferent dacă este ceva necesar sau obligatoriu.

 

VEZI ȘI:

Europa joacă tare în criza coronavirus: ajutor de 500 de miliarde de euro pentru sănătate, state, firme şi salariaţi

Ce spuneți acum, anarhiștilor? Decizie fără precedent a UE, care pompează sume enorme în România, în ciuda valului antieuropean

Leave a reply