duminică, iulie 21

OMS: coronavirusul ucide de 10 ori mai mult decât gripa obişnuită

1
1097

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a avertizat joi că rata de deces din cauza noului coronavirus (care provoacă boala cunoscută drept Covid-19) – procent de decese în raport cu populația totală – este „de 10 ori mai mare” decât în cazul gripei obişnuite.

Trebuie amintit că rata de fatalitate a cazurilor sau ratele de deces specifice bolii – procentul deceselor din numărul total de infectaţi – este de aproape 6% la nivel mondial, începând cu 9 aprilie 2020, când erau înregistrate 1.539.118 cazuri de infecții la nivel mondial și un număr de 89.998 de decese.

Rata de deces în Spania este, cu datele oficiale actuale, de 10%, cu 152.449 infectați și 15.351 de decese din cauza Covid-19 în așteptarea studiului de seroprevalență care urmează să fie efectuat de Ministerul Sănătăţii şi Institutul Național de Statistică (INE), care va produce o fotografie mai exactă privind realitatea pandemiei din Spania.

Tedros a vorbit astfel la 100 de zile de când au fost detectate primele cazuri de coronavirus în lume, situate în provincia Wuhan (China) și când a fost lansat primul Plan strategic de pregătire și răspuns la virus.

„Răspândirea globală a virusului a produs sisteme de sănătate saturate, a modificat economia mondială și a provocat o paralizie socială largă”, a declarat directorul general al OMS.

Și, noul coronavirus a infectat deja peste 1,5 milioane de oameni în întreaga lume și a ucis aproximativ 90.000. O pandemie care este deja „mult mai mult decât o criză de sănătate” și care poate provoca o mulțime de daune celor mai bogate țări, deși Tedros a avertizat că încă e de aşteptat pentru a vedea daunele pe care pandemia le poate provoca în cele mai sărace și mai defavorizate regiuni.

Activarea celei de-a doua ediții a Planului strategic

Tocmai din acest motiv, în cea de-a doua ediție a planului strategic OMS pentru tratarea Covid-19, care este de așteptat să fie publicat în zilele următoare, se va pune accentul în special pe măsurile de susținere a celor mai defavorizate țări.

Mai exact, noul document, după cum a avansat Tedros, se va baza pe cinci piloni de bază: mobilizarea tuturor sectoarelor și comunităților; controlarea cazurile sporadice, grupurile și prevenirea transmiterii virusului la nivel comunitar; suprimarea transmisiei acolo unde apare; participarea în mod adecvat la toate cazurile pentru a reduce mortalitatea; încurajează dezvoltarea de vaccinuri și terapii „sigure și eficiente”.

„Al doilea plan strategic de pregătire și reacție va estima resursele necesare pentru implementarea strategiilor naționale și internaționale în următoarea fază a răspunsului. Suntem cu toții în această situaţie și mai avem un drum lung de parcurs. Trebuie să punem în carantină politizarea virusului la nivel național și global. Trebuie să lucrăm împreună și nu avem timp de pierdut „, a spus directorul OMS.

1 comment

Leave a reply