OMS avertizează Europa: nu împingeţi iar sistememe de sănătate în prăpastie!

0
1499

Numărul noilor cazuri de coronavirus este în creştere în Europa, a avertizat joi Organizaţia Mondială a Sănătăţii care a atras atenţia asupra stării sistemului de sănătate, aflat deja sub presiune, dacă această recrudescenţă post-izolare nu este controlată, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Săptămâna trecută, Europa s-a confruntat cu o creştere a numărului de cazuri săptămânale. Pentru prima oară după mai multe luni, 30 de ţări au fost afectate de o creştere a noilor cazuri de coronavirus în cursul ultimelor două săptămâni”, a declarat directorul pentru Europa al OMS, Hans Kluge, la o conferinţă difuzată online din Copenhaga.

„În 11 dintre aceste ţări, accelerarea transmiterii a antrenat o recrudescenţă semnificativă care, dacă nu este controlată, va împinge sistemele de sănătate la capătul prăpastiei încă o dată în Europa”, a declarat oficialul OMS, fără să nominalizeze vreo ţară sau să ofere cifre naţionale.

Potrivit OMS, regiunea înregistrează zilnic câte 20.000 noi cazuri de coronavirus şi peste 700 de decese.

Hans Kluge a salutat pe de de altă parte „reacţia rapidă” a unor ţări precum Polonia, Germania, Spania şi Israel în faţa escaladării noilor cazuri survenite „în şcoli, mine de cărbune şi unităţi de producţie alimentară”.

„Când noi focare de cazuri au apărut, acestea au fost controlate prin intervenţii rapide şi bine ţintite”, a spus el.

Europa OMS, care se întinde de la Atlantic până la Pacific şi cuprinde 53 de ţări heteroclite, de la Rusia până la Andorra, este un teritoriu care numără în total peste 2,5 milioane de cazuri oficiale de coronavirus, notează OMS.

Metoda celor „patru T” pentru controlul micilor focare

 

Focarul de coronavirus izbucnit la firma de prelucrare a cărnii Tönnies a închis toată regiunea respectivă din Germania

Germania a anunţat pentru prima oară marţi o reintroducere a izolării la scară locală care vizează peste 600.000 de persoane. Cauza: apariţia unor important focar de contaminare având ca origine cel mai mare abator din Europa, în Renania de Nord Westfalia (vestul ţării).

Astfel de izbucniri locale de infecții, numite și „cluster”, nu există doar în Germania. Astfel de incidente de tip cluster au loc în multe țări europene, pe fondul relaxării generale a măsurilor anti-coronavirus: mai ales în interiorul unor familii mai numeroase, în firme sau restaurante.

În Țara Galilor, la o fabrică de prelucrare a cărnii de pasăre din Anglesey, au fost depistați pozitiv la coronavirus până la sfârșitul săptămânii trecute 158 de angajați. Și acolo se discută despre impunerea unui lockdown; în fabrici din Yorkshire și Wrexham s-au înregistrat de asemenea numeroase cazuri de infectare cu noul coronavirus. „Când începem să luăm în societate astfel de măsuri de relaxare, se poate ajunge la focare izolate, lucru la care ne așteptam deja”, a precizat autoritatea sanitară galeză.

Într-un cămin de bătrâni din orașul austriac Liesing au murit șase locuitori în primele două săptămâni din iunie. Aceștia se infectaseră cu noul coronavirus, iar unii dintre ei sufereau deja de boli grave. În mai, la oficii poștale de pachete din Viena și din Austria Inferioară au fost depistați pozitiv peste 70 de angajați. Și după o întâlnire a membrilor Clubului Rotary din Salzburg au fost depistați pozitiv până acum 14 participanți.

În Israel, într-o primă fază a pandemiei, guvernul a impus un amplu lockdown și a implicat inclusiv serviciile secrete interne în lupta împotriva virusului. Cu succes: cazurile înregistrate în Israel au fost reduse la număr în comparație cu alte țări. Dar la jumătatea lui mai s-a renunțat abrupt la multe restricții, relatează Deutsche Welle.

Acum există temeri privind un al doilea val al epidemiei, după ce au început să se înregistreze din nou câte 300 de cazuri noi pe zi. Infecțiile au crescut masiv mai ales în școli, între timp 200 din cele 500 de școli din Israel sunt din nou închise.

Diferența între focarele nepericuloase și cele periculoase

Peter Klimek

Peter Klimek este cercetător la Universitatea de Medicină din Viena, la Complexity Science HUB, și este unul din oamenii de știință din echipa care consiliază guvernul austriac în contextul pandemiei de coronavirus. El consideră că aceste focare izolate diferă în natura lor unul de altul, ceea ce le face mai mult sau mai puțin periculoase:

„Dacă este vorba de grupuri mici, nu este prea îngrijorător, pentru că putem urmări și identifica contactele persoanelor infectate. Altfel este însă atunci când astfel de focare de infecții izbucnesc în urma unor mari adunări de oameni. La o mare reuniune, un astfel de focar ar însemna o prelucrare mult mai dificilă a datelor și o urmărire mult mai anevoioasă a contactelor”, afirmă specialistul.

Dacă infecțiile provin dintr-un singur cluster, unde lanțul de infectări poate fi urmărit, atunci situația nu este îngrijorătoare, spune el.

„Sau dacă este vorba de 50 de cazuri separate, independente unul de celălalt, oameni care merg la doctor cu simptome în diferite părți ale țării. Dacă simultan izbucnesc mai multe focare în care lanțul de infectare este dificil de urmărit, atunci o țară întreagă ar putea fi supusă din nou blocadei totale”, afirmă Klimek

Concentrare pe „Tracking, Tracing, Testing și Treatment”

Măsurile cele mai importante la astfel de focare locale ar fi cei „patru T”, spune Klimek: Tracking, Tracing, Testing și Treatment. Contactele celor infectați trebuie identificate rapid, cei infectați trebuie izolați și tratați, iar persoanele din anturajul lor trebuie testate. Dacă acest sistem funcționează bine, atunci focarele locale de infecții pot fi ținute sub control, mai spune expertul.

Dar se pare că acești patru T nu sunt mereu de ajuns, așa cum arată situațiile din Europa și Israel. În Bulgaria, guvernul a reintrodus obligativitatea purtării măștilor de protecție: din 23 iunie, acestea sunt obligatorii la centrele de cumpărături, magazine, cinematografe și teatre. Purtarea obligatorie a măștilor fusese anulată la jumătatea lui iunie, dar guvernul de la Sofia a reintrodus măsura după creșterea cazurilor noi în ultimele zile.

„Nu există o singură măsură mai bună decât toate celelalte

Cercetătorul Peter Klimek spune că, pe lângă cei patru T, măsurile suplimentare de blocare a extinderii noilor focare diferă de la țară la țară.

„Nu există o măsură mai bună decât toate celelalte, prin care să se rezolve cu siguranță problema. Este vorba de un mix de măsuri.”

În acest amestec de măsuri, importante sunt desigur păstrarea distanței și respectarea măsurilor de igienă, precum și limitarea contactelor sociale. Se vede clar în retrospectivă că și închiderea școlilor și a restaurantelor a avut un efect evident în reducerea cazurilor noi. O altă măsură eficientă ar fi măștile de protecție. La focarele viitoare, cu cât se iau măsuri mai repede, cu atât ele sunt mai eficiente, conchide cercetătorul.

Leave a reply