OMS a sfătuit Ucraina să distrugă orice agenţi patogeni existenţi în laboratoarele sale

0
512

Organizația Mondială a Sănătății a sfătuit Ucraina să distrugă orice agenţi patogeni existenţi în laboratoarele sale. Și asta pentru a preveni potenţiale scurgeri care ar putea pune în pericol sănătatea publică, potrivit stirileprotv.ro.

De câteva zile, Moscova susţine în mod public că ţara vecină are arme chimice şi biologice pe care le-ar fi dezvoltat în colaborare cu Statele Unite. Oficialii americani și președintele ucrainean resping acuzaţiile. Problema va fi dezbătută în această seară în Consiliul de Securitate al ONU.

Experții în biosecuritate avertizează că intrarea trupelor rusești în Ucraina și bombardarea orașelor au sporit riscul ca laboratoare de sănătate publică să fie avariate în urma unor bombardamente.

Fără a prezenta momentan vreo dovadă, oficialii de la Kremlin acuză Ucraina că deţine instalații de arme biologice și chimice.

Putem spune cu probabilitate ridicată că unul dintre scopurile Statelor Unite şi ale aliaţilor săi e crearea unor agenţi biologici capabili de a infecta selectiv diferite grupuri etnice”, a declarat șeful diviziei de arme chimice si biologice.

Potrivit oficialului rus, în laboratoarele ucrainene ar fi fost dezvoltate arme chimice şi metode de a transmite boli ca antraxul sau gripa porcină prin intermediul liliecilor sau al reptilelor. Iar purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, susţine chiar că Statele Unite ar fi dresat păsări sălbatice care să migreze în Rusia şi să răspândească diverse boli.

Pe de altă parte, forţele ucrainene au capturat măști de gaze și echipamnete de protecție antichimică de la trupele ruse.

Suntem oameni raționali. Sunt președintele unei țări raționale și al unui popor rațional. Sunt tatăl a doi copii. Nicio armă chimică sau alt fel de armă de distrugere în masă a fost dezvoltată în țara noastră. Toată lumea știe asta. Voi (rușii) știți asta. Și dacă veți face ceva de genul ăsta împotriva noastră, veți primi cel mai sever răspuns”, a declarat președintele ucrainean.

Washingtonul a recunoscut că a finanțat proiecte civile de cercetare în laboratoare din Ucraina, dar a negat acuzațiile legate de armele chimice.

Rusia are obiceiul de a inventa minciuni făţişe ca asta, prin care sugerează că Statele Unite au un program de înarmare chimică şi biologică. Nu numai că au capacitatea, au şi antecedente în folosirea armelor chimice şi biologice şi, în acest moment, ar trebui să fim atenţi”, a transmis secretarul de presă al Casei Albe.

Premierul britanic Boris Johnson este de părere că mesajele venite de la Moscova pregătesc, de fapt, terenul pentru un atac chimic pus în scenă chiar de ruşi.

(Ruşii) încep să spună că există arme chimice care au fost depozitate de oponenţii lor sau de către americani. Şi, după ce folosesc ei înşişi arme chimice, aşa cum mă tem că ar putea face, au un soi de poveste falsă gata să fie răspândită. Am văzut asta în Siria, am văzut asta chiar şi în Marea Britanie”, a declarat Boris Johnson.

În Siria, guvernul Assad a folosit arme chimice în mai multe rânduri, împotriva rebelilor, iar Rusia a dat şi atunci vina pe Vest. Iar în Marea Britanie, fostul agent secret rus Serghei Skripal şi fiica lui Iulia ar fi fost otrăviţi de agenţi ai Kremlinului cu Novicioc, un agent chimic produs în Uniunea Sovietică. Aceeaşi substanţă a fost folosită şi în cazul opozantului rus Alexei Navalnâi, un critic important al lui Vladimir Putin.

Leave a reply