marți, octombrie 3

Olena Zelenska: „Fără victorie nu va exista pace. Ar fi o pace falsă și nu ar dura mult timp”

0
167

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a declarat pentru BBC că Ucraina va rezista în iarna care vine, în ciuda frigului și a penei de curent provocate de rachetele rusești, și va continua să lupte în ceea ce ea descrie ca fiind un război al viziunilor lumii, deoarece „fără victorie nu poate exista pace”.

„Vom rezista. Suntem pregătiți să îndurăm”, afirmă Olena Zelenska la începutul interviului care a fost ținut într-un complex puternic securizat.

„Am avut parte de atât de multe provocări teribile, am văzut atât de multe victime, atât de multe distrugeri, încât pana de curent nu este cel mai rău lucru care ni se poate întâmpla”, a mai declarat Olena, citând un sondaj recent în care 90 % dintre ucraineni au declarat că sunt gata să trăiască cu penurii de electricitate timp de doi-trei ani dacă ar putea vedea perspectiva de a adera la Uniunea Europeană.

Știți, este ușor să alergi un maraton atunci când știi câți kilometri sunt”, spune ea. În acest caz, însă, ucrainenii nu cunosc distanța pe care trebuie să o parcurgă. „Uneori poate fi foarte dificil. Dar există unele emoții noi care ne ajută să rezistăm”.

Toți ucrainenii vor deveni mai puternici din cauza acestui război, prezice cu stoicism prima doamnă a Ucrainei.

Interviul, înregistrat pentru sezonul anual 100 de femei al BBC, are loc în emblematica Casă a Chimerelor, versiunea ucraineană a lui Downing Street 10. Clădirea a constituit fundalul celebrului discurs al președintelui Zelenski din 26 februarie pentru a-i mobiliza pe ucraineni, filmat cu telefonul său la două zile după ce tancurile rusești au trecut granița, scrie adevarul.

La câțiva pereți distanță, președintele Zelenski își continuă activitatea, non-stop. Olena nu vrea să dea o dată exactă a ultimei cine luate împreună cu copiii lor, Oleksandra, în vârstă de 18 ani, și Kyrylo, în vârstă de nouă ani. „Este foarte rar în zilele noastre. Foarte rar”, spune ea.

Eu locuiesc separat cu copiii mei, iar soțul meu locuiește la serviciu”, explică ea. „Cel mai mult ne lipsesc lucrurile simple – să stăm, fără să ne uităm la oră, cât timp vrem”.

Viața fiecărui ucrainean a fost întoarsă pe dos – de la ingineri la balerine care acum luptă pe front, până la aproximativ opt milioane de persoane, în principal femei și copii, forțate să fugă spre o nouă viață dincolo de graniță.

Viețile președintelui și ale primei doamne au fost mult timp împletite. Iubiți din liceu, au continuat să lucreze împreună într-o trupă de comedie și într-un studio de televiziune, el actor comic, iar ea, în culise, scenaristă. Când el a candidat la președinție, în urmă cu trei ani, ea a spus clar că nu era o viață pe care și-o dorea. Dar acest război a aruncat-o în lumina reflectoarelor, pe o scenă globală.

După ce rachetele rusești au început să atace Kievul în primele ore ale zilei de 24 februarie, Olena Zelenska a petrecut luni de zile ascunsă în locații secrete împreună cu copiii ei. Ea a ieșit la iveală pe 8 mai – Ziua Mamei din acest an în Ucraina și în multe alte țări – când s-a alăturat primei doamne a SUA, Jill Biden, la un adăpost pentru persoanele din orașul Lvov, din vestul Ucrainei.

În prezent, ea continuă să apară în discursurile puternic formulate care vin din partea „unei mame, a unei fiice, a unei prime doamne”.

Când Congresul SUA a aplaudat în picioare, de două ori, un lider ucrainean în iulie, nu a fost președintele Zelenski, ci a fost soția sa. „Mi-a fost frică”, recunoaște ea. „Dar am înțeles această misiune… a fost imposibil să ratez această șansă.”

Olena Zelenska a vorbit despre suferința profundă a copiilor ucraineni, condamnând ceea ce a numit „jocurile foamei” provocate de Rusia. Totodată, ea cerut Congresului SUA să trimită arme. „Nu a fost vorba de politică, a fost ceea ce am avut de spus. Am cerut arme nu pentru a ataca, ci pentru a preveni ca copiii noștri să fie uciși în casele lor”.

Cu un an înainte de aceste luni memorabile, Olena Zelenska înființase deja un summit al primelor doamne și domni. Acum este o rețea globală puternică, care a ajutat la evacuarea copiilor ucraineni care aveau nevoie de tratament pentru cancer și a oferit oportunități de educație. A aranjat accesul la cărți ucrainene în țările care au primit milioane de femei și copii ucraineni forțați să fugă – fără soții lor, cărora li se interzice să plece în timp de război.

Rolul ei proeminent o face să fie cea mai vizibilă față a unei societăți zdruncinate, în care femeile își asumă noi roluri peste tot, de la lupta pe front până la preluarea responsabilității ca părinți singuri. Verificați orice document ONU despre societatea ucraineană de dinainte de război și veți găsi în el un limbaj precum „patriarhal”, „tradițional”, cu roluri ale femeilor limitate de gen.

Olena Zelenska este ferm convinsă că societatea ucraineană se schimba și că această schimbare se accelerează acum. „Bucătăria, copiii, biserica – asta nu mai este pentru societatea noastră. O femeie care a trecut prin asta nu va face niciun pas înapoi”.

Într-o reflectare a împietririi opiniei publice pe măsură ce acuzațiile și dovezile privind crimele de război rusești continuă să apară, în timp ce orașe și localități întregi sunt puse la pământ, ea insistă: „Nu putem să-i trădăm pe cei care se află acum în teritoriile ocupate. Nu putem abandona oamenii care așteaptă eliberarea. Aceasta nu este o poziție politică a președintelui sau a guvernului. Aceasta este poziția ucrainenilor”.

Pășind cu grijă prin acest teren minat politic, prima doamnă este categorică. „Cu toții înțelegem că fără victorie nu va exista pace. Ar fi o pace falsă și nu ar dura mult timp.

Jurnaliștii BBC au întrebat-o ce înseamnă victoria, iar ea a răspuns fără ezitare: „O revenire la o viață normală… uneori pare că am pus totul pe pauză. Nu suntem doar soți. Pot spune cu siguranță că suntem cei mai buni prieteni”.

Leave a reply