Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), în ultimele sale prognoze economice globale avertizează despre „creșterea puternică a infecțiilor COVID” care, împreună cu noile măsuri de carantină, vor provoca „o contracție economică puternică în al patrulea trimestru „.
În acest fel, deși instituția internațională a trasat două scenarii în previziunile sale anterioare, în funcție de existența sau nu a regresului economiei mondiale, avansul din 2020 permite rafinarea fotografiei și prezice deja un singur scenariu optimist pentru economia lumii.
România apare în topul creșterii economice mondiale, potrivit datelor OECD, pentru anul 2022 (4,4%). Anul viitor, firesc, creșterea e mai mică (2%), care este prelungirea firească a scăderii economice de anul acesta: 5,3%.
Dintre țările europene, doar Grecia apare cu o creștere economică mai mare pe 2022: 6,6%
România depășește Elveția (3,4%), Estonia (3,3%), Slovacia (4,3%), Belgia (2,7%), Germania (3,3%), Austria (2,3%), Franța (3,3%).
Spania va suferi a doua cea mai mare recesiune dintre cele 46 de state analizate. de OCDE, depășit doar de Argentina.
Madridul va colecta o scădere a PIB-ului de 11,6%. Doar Argentina, cu cele mai acute măsuri de izolare pe planetă, înregistrează o scădere mai mare, de 12,9% în 2020, în timp ce a treia economie cu cel mai mare colaps va fi Regatul Unit, cu -11,2%. Pentru anul viitor, OECD prognozează pentru Spania o recuperare de 5%, care va fi de 4% în 2022.
Până la mijlocul anului 2020, economia spaniolă a obținut cel mai mare declin din OCDE după India, pierzând mai mult de 21% din activitate. Cu toate acestea, creșterea de 16,7% în vară a permis reducerea diferențelor, deși OECD subliniază că în septembrie numărul turiștilor a fost cu 87,1% mai mic decât cu un an mai devreme, în timp ce cheltuielile străinilor scăzuse cu 65% în octombrie. Au fost multe de recuperat, o rană care se redeschide acum odată cu restricțiile antipandemie ale toamnei.
UE, recesiune cu impact dublu față de SUA
Astfel, căderea din acest an este cea mai mare din Europa, fiind dublă față de cea din Germania (-5,5% ) și depășind Italia (-9,1%), Franța (-9,1%), Portugalia (-8 %) sau Grecia (-10,1%).
De fapt, Europa este una dintre zonele cele mai afectate de pandemie. Zona euro se va contracta cu 7,5%, dublu față de cea a Statelor Unite (-3,7%) și departe de China, originea epidemiei și care arată o creștere preconizată de 1,8% anul acesta. Este singura țară care va crește anul acesta printre cele analizate de agenție.
Restricțiile scufundă serviciile
OCDE prezice pentru Spania că, dacă cererea externă și turismul se vor recupera, va experimenta o creștere mai mare și confirmă faptul că industria se comportă mult mai bine decât serviciile, care sunt foarte afectate de limitările activității și mobilitate.
„Indicatorii activității de producție continuă să se recupereze, dar cei ai serviciilor au înregistrat o scădere mai pronunțată, datorită noilor măsuri de izolare”, subliniază OECD.
[…] OECD: România, în topul mondial al creșterii economice. Spania, cea mai mare prăbușire, după A… […]
[…] ultima sa prognoză, OECD a plasat România în topul creșterii economice la nivel mondial pe anii ce vin, totul posibil grație echilibristicii bugetare gestionate foarte abil și […]
[…] ultima sa prognoză, OECD a plasat România în topul creșterii economice la nivel mondial pe anii ce vin, totul posibil grație echilibristicii bugetare gestionate foarte abil și […]
[…] OECD: România, în topul mondial al creșterii economice. Spania, cea mai mare prăbușire, după A… […]