sâmbătă, iulie 13

Odobescu, prima reuniune cu miniștrii de externe UE în calitate de șefă a diplomației române

0
219

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu va participa luni, 26 iunie 2023, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe (CAE) – care va avea loc la Luxemburg, fiind pentru prima dată când aceasta participă la o reuniune a miniștrilor de externe europeni în calitate de șefă a diplomației române, după ce a participat timp de șase ani la aceste formate în calitate de reprezentant permanent al României la UE.

Potrivit unui comunicat citat de caleeuropeană.ro, agenda CAE include discuții aprofundate privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, relațiile UE-America Latină și Caraibi și diplomația digitală.

La punctul afaceri curente, Înaltul Reprezentant Josep Borrell se va referi la cele mai recente măsuri de sprijin pentru Republica Moldova adoptate la nivelul UE, precum și la evoluțiile recente din Tunisia, dialogul Belgrad-Priștina, respectiv relația Armenia-Azerbaidjan.

Discuțiile privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei vor pune accentul pe evoluțiile recente, situația din teren și prioritățile curente ale sprijinului Uniunii Europene. La discuții va participa, prin video-conferință, ministrul ucrainean al afacerilor externe, Dmytro Kuleba.

Ministrul Luminița Odobescu va sublinia necesitatea continuării sprijinului UE pentru Ucraina pe toate palierele, atât cât va fi necesar, cu evidențierea contribuției României la eforturile europene. În contextul mai larg al consecințelor războiului asupra statelor vecine, va accentua importanța continuării sprijinului pentru creșterea rezilienței Republicii Moldova și va saluta măsurile recente adoptate în acest sens de UE. Va reitera, totodată, susținerea României privind parcursul european al Republicii Moldova și al Ucrainei.

Discuțiile referitoare la relațiile UE-America Latină și Caraibi (ALC) au loc în contextul pregătirii reuniunii la nivel înalt cu statele din regiune, care va avea loc în perioada 17-18 iulie, și al interesului UE de a consolida dialogul politic și cooperarea economică cu regiunea.

Ministrul de externe va exprima susținerea pentru revigorarea parteneriatului UE-ALC, relevant inclusiv în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Va evidenția deschiderea României de a se implica activ în eforturile UE de a avea un Summit de succes, care să transmită un semnal politic privind relansarea dialogului bi-regional la nivel înalt și care să permită convenirea unor angajamente și proiecte concrete în multe domenii de interes, cum sunt sectorul economic, digital, mediu și schimbări climatice.

Miniștrii de externe europeni vor avea și un schimb de opinii privind diplomația digitală, din perspectiva oportunităților oferite de tehnologiile digitale, dar și a impactului geopolitic al acestora. Vor fi adoptate Concluzii ale Consiliului UE care vor stabili obiectivele pe care Uniunea Europeană le va urmări în relația cu partenerii terți în domeniul diplomației digitale.

Ministrul Luminița Odobescu va sublinia necesitatea sprijinirii transformării digitale a partenerilor din Vecinătatea Estică și din Balcanii de Vest pentru creșterea rezilienței acestora, în contextul atacurilor hibride cu care aceștia se confruntă în actualul context de securitate marcat de consecințele agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Leave a reply