luni, septembrie 27

De ce continua sa creasca preţurile cand România produce de trei ori mai mult grâu, decât consumă?

1
91

România produce de trei ori mai mult grâu decât consumă, a declarat pentru Adevărul Cezar Gheorghe, consultant CFRO şi Owner Romanian Agri Column, explicând care sunt principalii factori care generează scumpiri.

„În anul 2021, România generează un nivel de recoltă de grâu ce depăşeşte 11.000.000 tone, fapt ce stimulează exportul. Din punct de vederere al consumului intern securitatea alimentară este asigurată prin nivelul de consum anual de 3.3 mil tone, iar diferenţa, în mod firesc, merge către export.  
Comerţul nostru a generat un volum de export de grâu în anul 2020, un an secetos, de circa 4.8-5 mil tone, incluzând aici şi aşa numitele stocuri rămase nevândute din 2019”, a explicat Cezar Gheorghe, amintind că un an agricol de export începe la 01 Iunie şi se termină tot la 01 Iunie anul următor, odată cu apariţia noii recolte.
Potrivit acestuia,  pentru anul de export 2020-2021 România a generat un nivel de export de 4.8-5 mil tone, în timp ce Franţa, posesoarea unei recolte mult mai bogate ca a României, a generat în sezonul 2020-2021, când au fost afectaţi şi ei în aceeaşi măsură de secetă, un nivel de export de circa 7.45 mil tone.
„Într-un an normal şi ne putem raporta la 2019, când producţia lor internă a generat un nivel de recoltă de 36 mil tone, ei au exportat 13.6 mil tone. România, în 2019, la un nivel de recoltă de 9.65 mil tone a exportat circa 5.4 mil tone, cu tot cu stocurile nevândute din sezonul 2018-2019.
Expunem aceste lucruri pentru o mai bună înţelegere a mecanismelor pieţei libere, o piaţă generată de cerere şi ofertă, unde competitivitatea vine din cerere individuală şi agregată, precum şi a diferenţelor dintre Franţa şi România.
Într-adevăr, putem procesa mult mai mult în România, putem genera mult mai multă valoare adăugată, însă nu trebuie să uităm că funcţionăm după principiile unei pieţe formate pe cerere şi ofertă, unul din principiile Uniunii Europene este “libera circulaţie a mărfurilor şi a serviciilor”. Cu alte cuvinte, dacă unul din produsele importate în România are cerere, nu putem interzice importul sau comerţul intra-comunitar”, a adăugat specialistul.
  • Factorii care generează scumpiri

Referitor la scumpiri, specialistul consideră că „sunt o consecinţă firească a efectelor inflaţioniste, generate de preţul materiiilor prime, de scumpire a energiei fosile, ce agregate dau un efect de cascadă asupra tuturor factorilor ce compun, în principal şi secundar, lanţul de procesare-aprovizionare”. 


1 comment

Leave a reply