Toți cei trei judecători de la Curtea Supremă puși de Trump au votat împotriva lui.
Toți cei trei judecători numiți la Curtea Supremă de președintele Donald Trump (judecătorii Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh și Amy Coney Barrett) s-au alăturat judecătorului șef John Roberts și celor trei judecători liberali în refuzul audierii litigiului dintre statul Texas împotriva statului Pennsylvania.
Într-un scurt ordin emis vineri, Curtea Supremă a SUA a declarat că Texasului îi lipsea calitatea de a-și prezenta cazul împotriva Pennsylvaniei și a altor trei state ale căror reguli electorale au fost modificate în afara legislativelor lor de stat, așa cum prevede Constituția.
Decizia este o nouă lovitură dată lui Donald Trump și echipei sale care încearcă, după pierderea alegerilor, să găsească o cale în justiție pentru a anula rezultatul, zdrobitor în favoarea lui Joe Biden, președintele ales al SUA.
Toate încercările de până acum ale lui Trump au fost respinse de justiția americană, ceea ce arată că sistemul democratic american a rezistat unui atac fără precedent în istoria sa.
Trump este singurul președinte în funcție din istoria SUA care și-a acuzat compatrioții de fraudă electorală, aruncând în premieră America într-o lumină proastă fără precedent în ochii întregii lumii.
Acțiunile sale încearcă să mențină ”cald” un public fanatizat și înveninat cu radicalism feroce și teorii ale conspirației, care a pierdut însă majoritatea susținerii populației din SUA.
Trump grațiază degeaba vinovații pentru încălcarea legii
Decizia celor trei judecători numiți de Trump de a-i arunca la coș acțiunea destabilizatoare privind rezultatul alegerilor câștigate de Biden este ultima lovitură primită de actualul președinte din partea justiției americane.
Zilele trecute, judecătorul Emmet Sullivan care a prezidat procesul generalului Michael Flynn, fost consilier pe probleme de securitate al președintelui Trump, a afirmat că grațierea lui presupune acceptarea vinovăției. Generalul în rezervă Flynn se afla pe punctul de a fi condamnat, într-un proces în care a fost acuzat că a făcut declarații false, când a fost interogat de FBI, cu privire la legăturile și discuțiile personale pe care le-a avut cu ambasadorul Rusiei în SUA, dar si lobby-ul ilegal făcut în favoarea altor țări, însă Trump l-a grațiat.
Într-un memorandum ce se întinde pe 43 de pagini, scris la momentul închiderii cazului, judecătorul Sullivan a făcut o serie de declarații concludente, bazate pe detalii din dosar, dar și legate de “cererea cel puțin dubioasă” a procurorului SUA William Barr de a renunța la dosar. Judecătorul prezintă modul în care gen. Flynn a mințit FBI-ul și motivele pentru care guvernul l-a pus sub acuzare, acesta pledând de două ori vinovat, totodată arătându-și disponibilitatea de a fi martor într-un alt dosar. După un timp, însă, Flynn s-a răzgândit cu privire la colaborare, schimbându-și pledoaria și declarându-se nevinovat.
Judecătorul citează din afirmațiile președintelui Trump, dintr-un interviu pentru The New York Times, în care acesta își exprima satisfacția de a avea puterea să facă ce dorește cu Departamentul de Justiție. Din această cauză judecătorul pune sub semnul întrebării adevăratul motivul al cererii de clasare a dosarului, mai ales că președintele a urmărit, personal, mersul procesului, postând cel puțin de 100 de ori, mesaje pe twitter, despre caz.
Judecătorul mai spune că “scopul grațierii este extraordinar de cuprinzător, nu se aplică doar la cele două capete de acuzare pentru care Flynn a pledat vinovat, ci și pentru orice alte posibile infracțiuni care ar fi scoase la iveală din investigația consiliului special Mueller“. Acest lucru evidențiază și mai mult vinovăția generalului Flynn.
“Decizia președintelui Trump este una politică, nu una legală. Pentru că legea recunoaște puterea politică a președintelui de a grația, cursul firesc este să se renunțe la proces. În orice caz, grațierea în sine, nu îl absolvă pe dl. Flynn de vinovăția faptelor pentru care este acuzat” concluzionează judecătorul.
Cazul grațierii lui Flynn este interesant având în vedere discuțiile cu privirea la posibilitatea ca președintele Donald Trump să își grațieze, pe lângă gen. Flynn, o serie de membri ai administrației, inclusiv membri de famile sau chiar pe el insuși. Grațierea cu alte cuvinte ar însemna implicit acceptarea faptului că sunt vinovați de ceva ce au făcut.
Detalii, AICI.
[…] O nouă lovitură dată președintelui Trump de Curtea Supremă a Statelor Unite […]
[…] O nouă lovitură dată președintelui Trump de Curtea Supremă a Statelor Unite […]
[…] O nouă lovitură dată președintelui Trump de Curtea Supremă a Statelor Unite […]
[…] O nouă lovitură dată președintelui Trump de Curtea Supremă a Statelor Unite […]