miercuri, noiembrie 30

„O insulă a stabilității”. Ziarele străine aduc un omagiu reginei Elisabeta a II-a

0
128

Moartea reginei Elisabeta a II-a a apărut vineri pe prima pagină a titlurilor în întreaga lume, iar cel mai longeviv monarh din Marea Britanie a fost lăudat ca fiind o „insulă a stabilității”.

Suverana a murit la Balmoral, reședința ei scoțiană, joi, la vârsta de 96 de ani, după luni de speculații cu privire la sănătatea ei.

Vineri, ziarele de pe tot globul și-au manifestat durerea, lăudându-i căldura și întreaga viață de serviciu public, informează independent.co.uk.

Având în vedere ieșirea ei pe scena internațională, chiar și publicații precum Corriere dello Sport – Stadio, un ziar sportiv de specialitate din Italia, i-au adus un omagiu pe prima pagină Majestății sale.

 

În Franța, ziarul Libération, având profil antimonarhist, a scris că decesul ei a „trimis o undă de șoc în jurul lumii”.

„Poate ea să plece atât de brusc, o insulă de stabilitate, într-o lume în care totul pare să se schimbe așa repede?” a întrebat editorialul său.

 

Alte magazine franceze au fost la fel de întristate de moartea Reginei. În timp ce Le Figaro a difuzat un titlu în care îi urează „la revedere”, Le Parisien a citit: „Am iubit-o atât de mult”.

În altă parte a Europei, cotidianul spaniol El País a spus că domnia de 70 de ani a monarhului a fost caracterizată de o „neutralitate” care „garantase continuitatea coroanei britanice”, în timp ce italianul Corriere della Sera a descris-o drept „Regina pentru totdeauna”.

 

 

Între timp, ziarul german Westfälische Nachrichten a spus că Regina a știut să abordeze oamenii „cu prietenie și devotament”. Se face aluzie la vizita ei în Germania în 1965, care a fost considerată pe scară largă un act generos de reconciliere postbelică.

Ziarul liberal japonez Asahi a publicat mai multe articole, unul dintre articole având titlul „Rana războiului, durere profundă a inimii”, făcând referire la interacțiunile reginei cu familia imperială a Japoniei pe tema celui de-al Doilea Război Mondial.

Domnia de 70 de ani a reginei a fost sărbătorită și în SUA pentru continuitatea pe care a întruchipat-o într-o lume în schimbare.

Cea mai evidentă realizare a reginei a fost să ofere un element de continuitate într-o lume aflată într-o febră a schimbării”, a spus un articol din Bloomberg.

„Demnitatea ei regală naturală” a fost sărbătorită de The New York Times, unul dintre ai cărui editorialiști a scris: „Este greu să numim vreun domnitor din lume care încă personifică această putere și pe nimeni care să o facă la fel de binevoitor și convingător cum a făcut-o regina Elisabeta.”

Ziarele din țările din Commonwealth au adus, de asemenea, laudele monarhului, The Australian spunând că toată viața ei a fost „devotată serviciului”. Toronto Globe and Mail a spus că „își aduce aminte de regina noastră”.

Leave a reply