sâmbătă, ianuarie 29

O imagine cât o mie de cuvinte. Relațiile Băsescu-Biden și Iohannis-Trump, cruciale pe axa România-SUA

5
3483

Nu doar că există o frumoasă coincidență de început de nume cu litera ”B”, dar legătura Băsescu-Biden este una a parteneriatului puternic dintre România și Statele Unite.

Imaginea de mai sus face ”cât o mie de cuvinte”, potrivit unei zicale celebre despre impactul fotografiei în raport cu textul scris. Dar chiar contează!

Ea îl descrie pe un Biden foarte apropiat de România și pe un Traian Băsescu foarte conectat la sferele înalte de decizie de la Washington, în perioada președinției sale.


România are numai de câștigat dintr-o relație foarte apropiată de tipul celei devenite deja faimoase în timpul președinției lui Băsescu și continuate, prin două vizite la Casa Albă, de Klaus Iohannis.

”Joe Biden ne cunoaște. Trebuie să înțelegem că în lumea asta contează enorm relațiile personale. Și cu Trump plecăm de pe poziții bune, pentru întâlnirile cu președintele Iohannis au fost foarte reușite, trebuie să recunoaștem. Două întâlniri într-un singur mandat cu președintele României sunt excepționale și ca semnal, nu doar ca reușită pragmatică”, declara zilele trecute Diaconescu.

”Relația personală, la un astfel de nivel, este foarte importantă”, dezvăluie Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, care a cunoscut din proprie experiență cum poți cuceri avantaje pentru țara ta dacă știi să ai o relație bună în privat cu marii decidenți.

”Biden a avut două vizite în România, în 2009 şi în 2014. Prima a vut un singur obiectiv: discuţii cu privire la amplasarea scutului antirachetă. A fost o discuţie de circa două-trei ore, cu toată analiza efectelor, după care am convocat CSAT şi propunerea americană a fost acceptată. În loc să se monteze elemente ale scutului antirachetă în Cehia, s-au amplasat în România. Deci a fost o decizie a administraţiei Obama-Biden de a schimba arhitectura scutului antirachetă de la Polonia-Cehia (cum era în fază iniţială) la România-Polonia”, amintește Traian Băsescu într-un interviu din ziarul Adevărul.

”Al doilea lucru, în urma unor discuţii îndelungate, pe care le-am avut şi eu, şi conducerea poloneză – în mod deosebit Donald Tusk, dar şi Kaczynski – la summitul NATO din Ţara Galilor (2014) s-a reuşit conştientizarea faptului că Flancul Estic al NATO este vulnerabil, drept urmare Obama a anunţat prepoziţionarea de armament greu şi armanent de luptă în general, plus muniţie, pe Flancul Estic, adică în România, Polonia şi ţările baltice”, precizează Băsescu legat de a doua vizită a viitorului președinte al SUA.

Traian Băsescu vorbește clar și pe șleau despre acest subiect. Nu se ferește să spună că Administrația Trump nu a adus nimic în plus față de ce au bătut în cuie Obama și Biden.

Arhitectura cu baza aeriană româno-americană de la Turda, cu baza aeriană de la Kogălniceanu, cu plasarea a 500-1.000 de puşcaşi marini în baza de la Kogălniceanu sunt construcţii făcute în timpul lui Obama, iar în acea perioadă cel care se ocupa de politica externă şi de securitate era vicepreşedintele Biden, afirmă Băsescu.

”N-aş putea spune că pentru noi administraţia Trump a adus un plus de securitate”, pune punctul pe ”i” fostul președinte.

Urmașul lui Băsescu la șefia partidului creat cu puțin timp înainte să părăsească Palatul Cotroceni nu poate să nu remarce câștigul imens al relației personale dintre Băsescu și Bidea.

,,Trebuie să felicităm poporul american pentru rezultatul alegerilor și este o democrație etalon din toate punctele de vedere pentru noi. Pentru România, indiferent cum se va încheia această dispută, care are deja un rezultat, rămâne important să consolidăm parteneriatul strategic pentru secolul XXI semnat în 2011 de președintele Băsescu și președintele Obama. Relația noastră cu Statele Unite este extrem de solidă și este foarte importantă pentru securitatea noastră națională”, a transmis Eugen Tomac, în numele PMP.

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe și ex-consilier al lui Traian Băsescu, a amintit zilele trecute, într-un INTERVIU, cât de importantă este relația personală la nivel politic înalt și ce avantaj va avea România din relația cu Băsescu-Biden.

”Să profităm de faptul că o să vină președinte Biden, care ne cunoaște pe unii personal. Or, ăsta e un mare atu. Scurtezi mult din ce înseamnă timp, eforturi, lobby uneori în condițiile în care există relația personală. Și vorbesc de Traian Băsescu, de mine, de Mircea Geoană… Din acest punct de vedere, cu Biden, tot ce va veni din zona noastră va ajunge mult mai repede pe masa președintelui Statelor Unite, care va decide într-un fel sau altul. Dar este un uriaș atu!”, a declarat Cristian Diaconescu.

Puse cap la cap, toate informațiile de mai sus ne arată că, prin Traian Băsescu și echipa lui de încredere, România va avea o ușă deschisă șa Casa Albă. Or, așa ceva nu poate fi decât în folosul tuturor, în vremuri în care nevoia de stabilitate și de aliați puternici e mai mare decât oricând.

VEZI ŞI:

Ea e Kovesi a Americii! ”Kamala e Poliția” – eticheta pusă noului vicepreședinte al SUA, fost procuror general în California

Cum și-a pierdut Biden soția și fiica în accidentul mașinii ce transporta bradul de Crăciun

VIDEO. ”Refacem sufletul Americii!”. Mesajul noului președinte Joe Biden pentru votanții lui Trump

5 comments

Leave a reply