O celebră zonă turistică mediteraneană va opri fumatul la plajă. Măsura se va implementa din acest sezon estival

De ce a fost luată această măsură
0
1425

Obiectivul Consiliului municipal al Barcelonei este „să se îndrepte „către un oraș sănătos, iar un oraș sănătos este un oraș fără fum și care include și fără fum de tutun”, afirmă Gemma Tarafa, consilier pentru sănătate, din Consiliu.

Așadar, pe acel „culoar” spre aer curat, în patru dintre cele 10 plaje ale litoralului municipal va fi interzisă aprinderea țigării în timpul sezonului de scăldat din acest an, în perioada 29 mai – 12 septembrie.

Mai exact, măsura va fi aplicată plajelor din Sant Miquel și Somorrostro, în districtul Ciutat Vella, și Nova Icària și Nova Mar Bella, în Sant Martí.

Sunt alese doar  patru, nu chiar toate, deoarece sunt recomandate de serviciile juridice municipale.

Este vorba de a merge pas cu pas și de a începe cu un test pilot cu consultare publică inițială și studii de impact ulterioare.

Dacă indicatorii sunt buni, Consiliul Municipal nu exclude extinderea interdicției, în viitor, la toate plajele orașului și la alte spații, cum ar fi parcurile și grădinile și stațiile de autobuz.

De la început, de marțea aceasta, consultarea publică a fost deschisă.

Următorul pas va fi semnarea unui decret cu o perioadă de plângere de 30 de zile și va fi formalizat în cele din urmă.

Va fi impusă o regulă, dar va exista sancționare?

Acest lucru ar depinde in mod special de implementarea unei legi de control al fumatului care, după mai bine de un deceniu de funcționare, are unele lacune.

Resultado de imagen de barcelona

 Consiliul amintește, cu toate acestea, că absența unui regim de sancționare nu înseamnă că norma nu este aplicabilă.

Astfel, dacă autoritatea solicită respectarea, neîndeplinirea acestei obligații implică o amendă pentru dispreț.

Acestea fiind spuse, Consiliul Municipal asigură că obiectivul principal nu este colectarea impozitelor, ci creșterea gradului de conștientizare cu privire la daunele pe care fumatul le cauzează sănătății proprii și cele ale altora și mediului.

2.200 de decese pe an.

Datele vorbesc de la sine: principala cauză a deceselor care ar putea fi prevenită în Spania ar fi fumatul, iar în Barcelona se înregistrează în fiecare an 2.200 de decese cauzate de acest obicei prost, 13,8% din total.

 Fumul pasiv conține 4.000 de compuși din care cel puțin 50 sunt cancerigeni.

Acestea afectează atât fumătorii pasivi, cât și cei activi, în special copiii cu o capacitate de inhalare mai mare decât adulții.

De fapt, un studiu din 2016 asigură faptul că fumul ambiental, în Spania, este responsabil pentru 135.000 de cazuri de boli respiratorii și peste 3.000 de spitalizări la copii cu vârsta sub 12 ani.

Există mai multe motive pentru a renunța la fumat, cum ar fi șirul lung de cancere și boli cardiovasculare și respiratorii care apar ca urmare a punerii unei țigări în gură.

32 de milioane de țigări

Nici efectele asupra mediului nu sunt minore.

Din cele peste 32 de milioane de capete de țigarete, care sunt fabricate în fiecare an în Spania, 15% ajung in mare.

Unele sunt aruncate pe stradă și sunt târâte, mai apoi, prin rețeaua de canalizare – de aici a pornit, de fapt, campania municipală de anul trecut denumită „Marea începe aici” – și altele – pentru că sunt aruncate direct în nisip.

Este o problemă de mediu de prima magnitudine, posibil mai mare decât cea generată de materialele plastice, întrucât durează un deceniu până la dezintegrarea și eliberarea poluanților metalici în mare – arsenic, nichel, fier, cadmiu, elemente dăunătoare faunei marine.

 Toate acestea constituie motive mai mult decât suficiente pentru a pune în aplicare măsura, una care va fi asociată cu o campanie de informare și sprijin cu un dispozitiv de informatori care vor face publică inițiativa pe plajă.

Și al cărui obiectiv este atât îmbunătățirea sănătății și obiceiurilor cetățenilor, cât și „oprirea poluării maritime și efectuarea unui salt calitativ în protecția plajelor”, potrivit Eloi Badia, consilier pentru situații de urgență climatică.

sursa & foto: elperiodico.com

Leave a reply