sâmbătă, ianuarie 18

O altă mare prostie a coaliției PNL-USRPPLUS-UDMR: fără ”traseism”!

1
2045

În România, funcționează bine proverbul ”Un nebun aruncă o piatră în apă şi zece deştepţi se aruncă după ea ca să înţeleagă fenomenul”.

Așa e și cu ”traseismul”. A spus cineva că e rău și de atunci se dau de ceasul morții o mulțime de inteligenți să ne convingă despre sensul filosofic al unui concept pe care nici ei nu îl înțeleg.

Dar de ce nu e bine, asta nimeni nu mai spune. Și-atunci, care-i morala? Niciuna. Cel mult cea din proverbul amintit. Atât de tare au pisat avocați ”integrității” în politică pe acest subiect încât unii au ajuns să-l recite ca pe o poezie căreia nimeni nu-i mai înțelege sensul, dar ea e este repetată la infinit ca o mantră cu finalitate zero.

Mai nou, aberația a ajuns până pe masa noii coaliții aflate la putere, care, într-un exces de zel de pomină, a adoptat-o ca regulă internă.

Mă rog, regulă până când nu va mai fi regulă, pentru că regulile interne au fost încălcate deja din prima zi odată cu atacul lui Cioloș la Sorin Cîmpeanu, noul ministru al Educației, numit de PNL și acuzat de ”traseism”.

Acesta, la rându-i, n-a răbdat și i-a servit lui Dacian Cioloș o replică, bună rea nu mai contează, la care ar fi putut însă renunța, dacă dorea să nu mai amplifice încălcarea regulilor de conviețuire în aceeași familie politică.

În fine, am mai spus și repet: noua guvernare a început cu mari erori și asta îmi confirmă că va avea mari probleme, pentru că, fundamental, e construită pe doi piloni care se urăsc de moarte: USRPLUS și PNL.

Revenind, adoptarea interdicției de ”traseism” este o altă mare prostie a noii puteri de la București. De ce?

  1. Oamenii care au schimbat partide pentru a rămâne în diverse funcții au făcut-o nu pentru că ei au inventat regula, ci absolut TOATE partidele au girat acest flagel, care nu poate fi eradicat printr-o simplă declarație, ci are nevoie de un plan înțelept, matur, eficace. De moment, cum am spus și în campania electorală, traseismul era arma murdară inventată de PSD ce trebuia folosită până la capăt special pentru a demola PSD! 
  2. PNL a fost marele acuzat de traseisim în campania electorală recentă, dar nimeni nu spune ce scor ar fi obținut liberalii dacă nu aduceau înapoi cu japca tot ce le luase Dragnea tot prin ”traseism”.
  3. Liberalii au ajuns la 25% grație traseiștilor aduși de la PSD, ALDE și alte partide, care au tras după ei armate de votanți fideli, în comune și orașe mici. Altfel, aceștia ar fi rămas la PSD, ALDE, Pro România, iar azi probabil că PSD s-ar fi aflat din nou la putere, după atâția ani în care au stăpânit țara discreționar
  4. USRPLUS, care a fost principalul acuzator al PNL și al traseismului, a fost monument de ipocrizie, aducându-l în partid, la loc de cinste, pe actualul primar de la Alba Iulia, fost PNL-ist. Explicația că ”noi am adus puțini traseiști” nu convinge pe nimeni, pentru că dacă crezi într-un principiu nu accepți excepții de la regulă
  5. Traseismul va împiedica PNL și USRPLUS să aducă în rândurile lor oameni ok, primari de comune și orașe, care s-au plimbat de colo nu pentru că sunt malefici, ci pentru că au vrut să fie mereu în tabăra celor care dirijează bani de la ”centru”, astfel încât să poată face drumuri, canalizări, investiții în localitățile lor, fără de care ar fi pierdut și ei, și oamenii de rând
  6. În lipsa acestui transfer absolut necesar de oameni de la alte partide, cei care vor beneficia de mult hulitul ”traseism” vor fie exact cei care sunt vizați de interdicție: PSD și AUR. Acestea vor putea lua inclusiv parlamentari de la PNL sau USRPLUS, iar dacă la anul România va merge prost, vor aduna suficientă majoritate (vezi cazul Guvernului MRU) ca să răstoarne actuala coliției care face acum pe mironosița cu interdicția pentru traseism

Așadar, cui folosește o astfel de măsură, la prima vedere rodul integrității în politică, dar care în realitate este expresia unei imense incapacități de a face din politică arta succesului? PSD-ului, înainte de toate. Și-atunci, a meritat? Nu, desigur.

Ce vedem și cu această obsesie privind traseismul este încă o dovadă a felului total lipsit de pragmatism al unor forțe politice de a exercita responsabil mandatul cetățeanului.

Românii nu au votat PNL și USRPLUS pentru a da foc în viața publică ”traseismului”, ci pentru ca noile partide să ajute România, practic și concret. Oare cum poți tu să faci mai bine pentru oamenii care te-au votat când devii sclavul teoriilor abracadabrante al căror unic rezultat este circul politic, gălăgia, scandalul și ajutorarea adversarilor?

Sunt destule exemple de ”traseiști” care ajută concret, din pozițiile lor publice dobândite în urma acestui du-te vino între partide, în comparație cu toți acei deștepți care stau pe margine și refuză să-și asume exercitarea unor funcții, devenind în schimb marile ”trompete” ale ”valorilor”.

Suntem o țară în care nu multă lume alege să-și asume roluri publice, din care cauză ajungem la situații ridicole cum este accesul în Parlament a unor familii întregi, vezi filiera AUR.

Da, e deplorabil, dar aceia sunt cei care au vrut să fie pe liste, să iasă în față, nu să cârcotească la colț de stradă despre ”cât de răi sunt politicienii”.

România e plină de astfel de personaje-ași a criticii, cărora să nu le ceri să se implice cu ceva pentru a ajuta societatea! Nu, ei ”nu se mânjesc”, ei sunt ”oameni cinstiți”.

Serios? Păi atunci să nu ne mirăm că dau năvala să ne schimbe viața familile AUR.

Există două feluri de a face politică: pragmatică și toate antonimele ei grupate în tabăra celor care vorbesc mult și nu fac nimic.

Nu v-ați săturat de acest din urmă gen toxic, care uneori devine mai toxic și decât corupția, pentru că ucide din lipsă de spitale?

Prima categorie se vede bine în Ardeal. Cu puține excepții, județele și orașele din Transilvania sunt rodul politicii ”care face”, nu oglinda unei bătălii oarbe pentru valori care nu duce nicăieri în afară de veșnice conflicte.

De aceea sunt Clujul, Oradea, Aradul, Sibiul, Brașovul, Timișoara sau Târgu-Mureș altfel! Pentru că aici cei aflați la butoane de ani buni au ales calea construcției pentru binele comunității, nu pe cea a confruntării sau a spoielii de lux, cum am văzut în Bucureștiul adus la pământ de 4 ani de grozăvie Firea.

Acum încă mai ține bătălia pentru ”valori” gen anti-traseismul, încă mai sunt unii care se hrănesc electoral cu ea. Însă după ce va trece valul și vor vedea că omul de rând vrea fapte, nu vorbe deșarte, se vor prăbuși cu toții de pe podiumul premianților buni de dat din gură.

Repet din nou: sper ca eu să fiu cel care exagerează, iar distinșii politicieni care își rup hainele în piața publică luptând împotriva unor metehne vechi precum ”traseismul” să fie cei care să livreze rezultatele așteptate de oamenii rămași fără autostrăzi, sistem sanitar sau toalete în școli.

Știu că nu place acest gen de comentariu, că sunt unii care se așteaptă să ridic în slăvi orice face tabăra anti-PSD, dar ajunge! Am protejat mai mult decât e cazul politicieni maeștri în discursul ”anti” și singurul rezultat vizibil este că ei se luptă pentru imagine sau ”ciolan”, uitând să lase ceva în urmă.

E vremea să fim mai realiști și să vedem la muncă oameni care fac politică marca Bolojan sau Boc, nu ca Gabriela Firea devenită ”model” și pentru dușmanii ei.

 

1 comment

  1. vio 24 decembrie, 2020 at 20:03 Răspunde

    Traseismul a fost modalitatea politicienilor de a ramane cu ciolanul in gura. Nu vad ce a fost bun in inregimentarea lui Chirica (cel ce are o fetita geniala si care la nici 2 ani face achizitii imobiliare de sute de mii de euro) sau a lui Campeanu (cel ce a legalizat plagiatul lui Ponta).
    Maestre, prin glorificarea traseismului te alaturi altui mare maestru jurnalistic, (ne)stimatul Cristoiu / Coroiu. Sincer, va sta bine impreuna.

Leave a reply