Numărul „R” – cheia care ne arată drumul infectării. Vom trăi mereu cu ochii pe coronavirus, cum face acum Coreea de Sud?

0
914

Deşi autorităţile de la Madrid au anunţat miercuri un nou record de număr de morţi (864 în 24 de ore), în Spania, decesele din cauza Covid-19 dau de câteva zile semne de încetinire. Curba victimelor se aplatizează după două săptămâni de când au intrat în vigoare cele mai dure măsuri de carantină din lume. Dar veștile bune sunt relative: inerția epidemiei și tendința din alte țări ridică temeri că mii de morți vor fi înregistraţi în această săptămână.

O excelentă analiză făcută de ziarul El Pais explică secretul extinderii epidemiei: numărul de reproducere „R”.


În funcţie de el şi de ce s-a petrecut în patru ţări-cheie pentru a înţelege extinderea pandemiei, analiştii trasează PATRU scenarii pentru ce va urma.

Graficul următor reprezintă evoluția deceselor în Spania în următoarele două săptămâni. Ele sunt simple calcule în patru scenarii: în trei cazuri, se presupune că încetinirea focarelor va urma o rată similară cu cea observată în Hubei, Italia și Coreea de Sud. Iar în al patrulea – mai optimist – urmează proiecţia că Spania este în măsură să continue oprirea deceselor la fel de repede ca în ultimele șapte zile.

Dacă Spania ar urma ritmul zilnic al deceselor în provincia Hubei, potrivit cifrelor oficiale chineze, într-o săptămână decesele ar fi în jur de 18.000 și în 15 zile ar putea depăși 30.000.

Dacă Spania, în schimb, ar urma o tendință similară cu cea italiană, al cărei focar are doar o săptămână de avans, ar putea ajunge la 15.000 de morți în șase zile.

Dar în Spania, în ultima săptămână, decesele au fost reduse într-un ritm mai rapid decât în Italia.

Nu va fi ușor de menținut această evoluție favorabilă. Dacă se realizează, numărul total ar putea fi sub 16.000 de morți în două săptămâni.

Cel mai rău caz este ca Spania să meargă pe drumul din Coreea de Sud. Acolo decesele în fiecare zi reprezintă 5% sau 10% din cei acumulați până în acel moment, ceea ce în Spania ar însemna atingerea a 40.000 de decese în decurs de două săptămâni (aproximativ la jumătatea lunii aprilie).

Cu toate acestea, Coreea de Sud este probabil să fie un reper mai puţin valid. În țara asiatică, numărul de decese a fost mult mai mic, iar măsurile de retenție sunt mai slabe. Decesele au continuat să apară puţin cu puţin, dar acest lucru este logic: deși infecțiile au fost stabile timp de 15 sau 20 de zile, decesele au continuat să crească pe măsură ce statutul persoanelor care s-au îmbolnăvit înainte s-a agravat.

Aceste scenarii sunt, evident, aproximative. Deși există estimări similare: acest model sofisticat de la Imperial College estimează că în Spania vor exista între 3.000 și 8.000 de decese în cele patru zile următoare zilei de 30 martie, ceea ce ar duce numărul total la 10.000 sau 15.000. De asemenea, studiul încearcă să calculeze decesele care au fost evitate în fiecare țară datorită măsurilor luate. În Spania acestea ar fi între 5.000 și 35.000, doar până la 30 martie.

Este important de menționat că datele deceselor au scăzut: reflectă ritmul epidemiei de acum câteva săptămâni. Persoanele care au murit în aceste zile au fost infectate poate cu 15, 20 sau 30 de zile în urmă, probabil înainte de carantină. Numărul lor este proporțional cu cel al celor infectați la acel moment. Schimbările pe care le vedem în numărul morților vor fi, în mare măsură, o consecință a celor întâmplate atunci.

Următorul grafic arată curbele fiecărei țări înainte și după ce au fost luate cele mai severe măsuri de distanțare socială. Reprezentăm cifre de decese oficiale și cazuri confirmate, pe o scară logaritmică (unde distanța de la 100 la 1.000 este aceeași ca de la 1.000 la 10.000). Această scară permite captarea mai bună a ritmului de creștere a pandemiei.

Întreaga provincie chineză Hubei, unde a apărut virusul, și-a izolat complet locuitorii timp de două luni, până în urmă cu doar câteva zile. Carantina a fost impusă pe 23 ianuarie, când au fost 17 morți și 444 de cazuri oficiale. Cazul său este demonstrația că virusul poate fi suprimat, cel puțin temporar, când se iau măsuri drastice.

În Coreea de Sud au reacționat și mai repede. Pe 21 februarie, cu doar 200 de cazuri detectate și două decese, autoritățile au sporit măsurile de distanțare socială și au izolat unele zone din Daegu, unde a existat o contagiune comunitară semnificativă, într-o sectă religioasă.

Pe 3 martie au depistat mai mult de 800 de cazuri noi, dar trei zile mai târziu au fost jumătate și doar 160 pe săptămână mai târziu. În cinci săptămâni, Coreea a putut să controleze un focar incipient: nu a depășit 10.000 de cazuri confirmate.

Italia și Spania au acționat atunci când focarele lor au fost mai avansate. În Italia au început să ia măsuri la sfârșitul lunii februarie, odată cu închiderea a 11 municipalități. În acest fel, au încercat să controleze ceea ce arătau a fi atunci mici focare în creştere. Două săptămâni mai târziu, pe 8 martie, zona de izolare a fost extinsă în mare parte din nordul Italiei și o zi mai târziu la întreaga țară, când au fost depășite cele 9.000 de cazuri confirmate.

În Spania s-a impus carantin totală când au fost înregistrate mai puține cazuri decât în Italia (aproximativ 5.000) și mai puține decese (121). Înainte, au fost luate măsuri și în anumite domenii, cum ar fi închiderea școlilor și universităților din Madrid și Țara Bascilor. Însă curba arată că, până atunci, tendința era mai slabă: în Spania, decesele și cazurile înregistrate au crescut mai rapid.

Cum se aplatizează curbele

Scenariile de mai sus provin din analizarea aplatizării curbelor persoanelor decedate din Italia, Coreea și Hubei (China). Graficele de mai jos compară viteza cu care focarele infecțioase au încetinit în fiecare dintre aceste zone.

Graficul următor reprezintă creșterea procentuală a numărului de decese și cazuri confirmate în totalul acumulat.

La începutul unui focar, morții pot crește foarte repede, în parte, deoarece atunci începe protocoalele de înregistrare.

Ulterior, atât în ​​China, cât și în Italia și Spania, ceea ce am văzut a fost o creștere rapidă: numărul de decese în fiecare zi a reprezentat 20% sau 30% din totalul zilei precedente (ceea ce înseamnă că s-au dublat la fiecare trei sau patru zile).

Și acea creștere exponențială se menține la aproape zece zile de la declararea încercuirii populației, deoarece cei decedați până în acel moment sunt, aproape întotdeauna, oameni care s-au îmbolnăvit înainte. Distanțarea socială are efect din a doua săptămână de izolare, când decesele încetinesc.

O altă măsură pentru măsurarea vitezei de transmitere a virusului este ceea ce este cunoscut sub numele de număr de reproducere (R). Acest număr arată câte persoane infectează în medie fiecare persoană infectată. Se estimează că acest număr a fost în jur de 3 în Europa, deși la începutul unui focar poate fi mai mare. Spania, Italia sau Hubei au început cu un R de 3-4, ceea ce înseamnă că fiecare persoană infectată a transmis, în medie, trei sau patru persoane.

Ceea ce urmăresc măsurile de izolare și distanță socială constă în reducerea acestui număr.

Nu putem schimba timpul în care o persoană infectată este contagioasă, care poate fi de multe zile. Dar putem reduce transmiterea virusului prin reducerea numărului de persoane care au contact cu o persoană infectată.

Acest lucru se întâmplă în parte în mod natural: atunci când există o epidemie, persoanele cu simptome se retrag mai repede. În loc să meargă la muncă cu febră, rămân acasă și evită să infecteze alte persoane.

Dar efectul este evident mai mare atunci când se iau măsuri de izolare radicală, dacă o persoană infectată poate nu are simptome, dar poate transmite boala! Se oprește să meargă, nu ia metroul sau nu merge la un bar aglomerat, este mult mai puțin probabil să transmită virusul. Prin reducerea contactelor, persoanele infectate infectează mai puține persoane, iar numărul reproducător R este redus.

Pentru a controla focarul este esențial să se reducă numărul de reproducere sub unul. Dacă fiecare persoană infectată nu infectează o altă persoană, numărul celor infectați tinde să scadă și epidemia scade. Acest lucru a fost realizat în Hubei, unde nu a fost detectat niciun caz nou în ultima săptămână, după două luni de „închisoare” socială severă.

Scopul pe termen scurt este reducerea numărului de reproducere. Dar victoria nu va fi completă atunci când se va realiza acest lucru, deoarece virusul trebuie monitorizat, pentru a preveni apariția unor noi focare. Situația va fi apoi similară cu cea a Coreei de Sud. Acolo au deja 17 zile cu virusul aproape suprimat (se înregistrează doar aproximativ 100 sau 150 de cazuri noi depistate în fiecare zi în mod constant).

Dar viaţa coreenilor e ca la marginea prăpastiei: dacă aceste cazuri nu sunt monitorizate, pot produce oricând un focar exponențial. Pentru a-l evita, fac, în esență, două lucruri: mențin unele măsuri de izolare care limitează transmiterea virusului – distanță socială, măști -, dar mai ales acționează foarte repede atunci când sunt detectate cazuri noi, izolându-l pe cel infectat și făcând un screening exhaustiv al contactele tale cele mai apropiate Este o altă formă de luptă.

METODOLOGIA

Surse. Datele din Hubei, Coreea de Sud și Italia au fost obținute graţie Universității Johns Hopkins. Datele pentru Spania au fost compilate din rapoarte zilnice publicate de Ministerul Sănătății.

Zilele declarării carantinei generale. A fost luată în considerare prima zi de carantină oficială anunţată de fiecare ţară. În Spania, a fost 15 martie, după publicarea decretului cu o seară înainte. Pentru Italia, a fost 9 martie, când primul ministru a extins închiderea nordului în întreaga țară. În Hubei, închiderea provinciei a avut loc pe 23 ianuarie și în Coreea de Sud, unde nu a existat nicio limitare ca atare, măsurile de prevenire și distanțare au fost extreme începând cu 21 februarie.

Modul în care sunt calculate scenariile. Scenariile pentru proiectarea numărului de decese în Spania se bazează pe presupunerea că vor urma ritmul observat în Hubei, Italia și Coreea de Sud. Pentru aceasta, luăm pur și simplu prima zi în care acele țări au avut o creștere procentuală zilnică similară cu cea din Spania, la 30 martie (12%), și folosim seria creșterilor în următoarele zile.

Al patrulea scenariu – mai optimist – este să presupunem că Spania va continua să încetinească în ritmul ultimelor șapte zile. Am ajustat seria creșterilor procentuale zilnice pentru ultima săptămână cu o formă funcțională (o constantă exponențială a constantei de creștere negativă). Și apoi folosim această funcție pentru a defini creșterile pentru următoarele zile.

Cum se calculează creșterea zilnică. Creșterea zilnică a deceselor este calculată prin împărțirea creșterii deceselor în ziua respectivă la numărul total de decese acumulate până în ziua precedentă. Pentru cazurile confirmate, calculul este analog.

Cum se estimează numărul de reproducere R. Pentru a calcula numărul de reproducere al virusului în fiecare moment, utilizăm pachetul EpiEstim de R. Pentru fiecare țară sau regiune și zi, considerăm creșterea absolută zilnică a cazurilor și deceselor în fiecare loc în ultimele șapte zile. Presupunem un timp mediu între infecții de 4,7 zile, cu o abatere standard de 2,9, similar cu această lucrare de la London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Leave a reply