Nu vrea să iasă din Casa Albă? Biden știe că tot circul lui Trump ”nu are impact” asupra trasferului de putere

1
1525

Preşedintele ales al Statelor Unite, democratul Joe Biden, a declarat marţi că nimic nu va opri transferul de putere după victoria sa în alegeri, relatează Reuters şi AFP.

Într-un discurs susţinut la un eveniment în Delaware, Biden a spus că tranziţia de putere este în desfăşurare, în ciuda refuzului preşedintelui republican în exerciţiu Donald Trump de a accepta rezultatul alegerilor.


Actele lui Trump de după pierderea alegerilor au fost considerate ”nebunie” curată de unii dintre liderii republicani, deranjați de lipsa de fair play a lui Donald Trump.

Preşedintele ales a declarat de asemenea că este “stânjenitor” că Trump refuză să îşi recunoască înfrângerea.

El a afirmat că ar fi fost bine să fi existat o recunoaştere a înfrângerii din partea preşedintelui republican după alegeri, dar a adăugat că refuzul “nu are un mare impact” asupra transferului de putere.

America se întoarce pe scena lumii

Biden, bucuros alături de americani

Preşedintele ales Joe Biden a declarat marţi că America “se întoarce” pe scena mondială şi s-a declarat “încrezător” în capacitatea sa de a restaura “respectul” internaţional pentru SUA, informează AFP, citată de Agerpres.

Într-o declaraţie de presă în fieful său din Wilmington, democratul a subliniat că a discutat cu şase lideri mondiali. “Le-am spus că America se întoarce. Nu mai e America singură”, a afirmat Biden.

Răspunsul lor a fost foarte “entuziast (…), aşa că am încredere că vom reuşi să restaurăm respectul de care America se bucura anterior”, a adăugat el.

”O cruzime care dezbină în mod inutil”

Preşedintele ales al SUA, Joe Biden, a declarat marţi că decizia republicanilor de a contesta la Curtea Supremă ‘Obamacare’, reforma sistemului de asigurări de sănătate, care extindea semnificativ accesul la serviciile de îngrijire medicală, este “pur şi simplu o cruzime şi dezbină în mod inutil”, relatează DPA.

“Acest caz reprezintă cea mai recentă încercare a ideologilor de extremă-dreapta de a face ceea ce au eşuat în mod repetat să facă mult timp”, a spus el într-un discurs despre ‘Affordable Care Act’, aşa cum este cunoscută oficial legea privind reforma sistemului de asigurări de sănătate, adoptată în timpul mandatului lui Barack Obama.

“Această încercare de a evita dorinţa poporului american, verdictul instanţelor din trecut şi deciziile Congresului este, în opinia mea, pur şi simplu o cruzime şi dezbină în mod inutil”, a spus Biden într-un discurs susţinut în fieful său din Wilmington.

El a mai declarat că disputa va stabili dacă asigurările de sănătate pentru mai mult de 20 de milioane de persoane “vor fi eliminate în mijlocul celei mai mari pandemiei din ţară din utimul secol”.

Biden a promis că odată ce îşi va prelua mandatul în ianuarie, administraţia sa “va spori semnificativ măsurile de protecţie în cazul serviciilor de sănătate, le va aduce americanilor o asigurare universală şi va reduce costurile cu serviciile de sănătate cât de repede va fi omeneşte posibil”

Europa întinde mâna Americii după ce Trump i-a întors spatele

Ursula von der Leyen

Uniunea Europeană l-a invitat marţi pe preşedintele ales al Statelor Unite, Joe Biden, să întoarcă pagina trecutului şi să accepte un nou parteneriat transatlantic, ‘coloana vertebrală a unei noi alianţe globale’, transmite AFP, preluată de Agerpres.

‘Sănătate, climă, digital, reforma sistemului multilateral bazat pe reguli: acestea sunt câteva dintre domeniile-cheie în care cred că Europa poate lua iniţiativa şi propune un nou program pozitiv cu Statele Unite’, a pledat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un discurs prin videoconferinţă cu ambasadorii la Bruxelles ai statelor membre UE.

‘Ştim că nu putem reveni la ceea ce a fost. Nici în ce priveşte comerţul, nici asupra Parteneriatului transatlantic pentru comerţ şi investiţii (TTIP)’, a arătat şefa CE.

‘Nu putem reveni la exact acelaşi program ca acum cinci ani. Nu trebuie să cădem în această capcană. Avem nevoie de o nouă abordare. Pentru că lumea întreagă s-a schimbat, la fel ca Statele Unite şi Europa’, a explicat ea.

‘Anumite schimbări în priorităţi şi percepţii merg mult dincolo de un singur politician sau de o singură administraţie. Şi nu vor dispărea în urma unor singure alegeri’, a mai subliniat Ursula von der Leyen.

1 comment

Leave a reply