vineri, octombrie 22

Nu Trump e de vină!

2
1475

Nu e vina lui Trump. Așa a apărut și Hitler: în vremuri de criză, cu oameni dornici de sânge, disperați să se răzbune pe alții pentru greutățile vieții lor.

În anii 30, au fost evreii dușmanul inventat pentru a fi arătat cu degetul. În astfel de vremuri sunt ”globaliștii”, ”imigranții”, ”negrii”, ”sorosiștii”, ”neomarxiștii” etc.

Donald Trump a fost doar ce aveau nevoie milioanele de oameni care au crezut că, prin ură și extremism, își vor fi rezolvat problemele vieții.

Realitatea e că viața e grea. Dar soluția nu e niciodată conflictul, exacerbarea vinovățiilor, ci pacea, colaborarea, asumarea, construcția, efortul comun și chiar suferința.


Da, da, suferința! Nu există miracole care să te aducă în rai din senin, ci doar sacrificiul împreună. Viața e grea, dar greutățile ei sunt cea mai sigură cale către izbăvire prin pace și parteneriat.

Iertarea și hai la treabă! Asta ajută cu adevărat. Strânsul din dinți și căutarea schimbării pentru binele tuturor. Trasul la jugul comun al lumii, dusul crucii până în dealul eliberării de poveri, efortul.

Nu există cale ușoară pentru greutățile vieții. Nici soluții rapide, miraculoase, lejere și foarte simple.

Când lumea ajunge să creadă în salvatori ori zei, iese și mai prost, pentru toată lumea. Al Doilea Război Mondial e cea mai bună dovadă.

Hitler a ”pompat”, ca și Trump, în acest gen de naționalism populist extremist. ”Noi suntem rasa care va face curat în lume!”.

Au murit aproape 100 de milioane de oameni pe glob, pe seama acestui curent al urii și răzbunării și nimic din ce-a promis Hitler nu s-a întâmplat. Vieți răpuse degeaba.

Trump a folosit și el, cu diferențele date de zilele noastre, ura americanilor, sperând că va avea succesul lui Hitler în Germania nazistă. A încercat. Inclusiv să dea o lovitură de stat, potrivit Baroului Avocaților din New York. Nu i-a ieșit pasența.

Dar ceva tot a reușit: a creat o mare prăpastie în America, o rană internă imensă, care poate fi sursa unui viitor tot mai sângeros, tot mai nesigur și tot mai nefericit, mai ales în SUA.

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, spunea că acum, în Washington, sunt dislocați mai mulți soldați americani decât în Afganistan! Pentru a păzi America de ea însăși. Vă dați seama ce bucurie e acum la Moscova, Beijing sau Ankara?

Poate că America se va vindeca. A mai făcut-o în istorie. Dar așa cum arată astăzi, mie personal îmi spune că nu.

Nu mai pare ”Tărâmul Făgăduinței”, și nu din cauza lui Trump. Din cauza tuturor celor care l-au așteptat pe unul ca el cu toată ura din sufletul lor.

Căci dacă n-ar fi existat, Trump ar fi fost oricum inventat de acei americani botezați acum drept ”trumpiști”, pentru care viața e legată de exact același model folosit de Hitler ca să ucidă milioane de oameni nevinovați.

Nu Trump e răul, ei sunt cauza primordială. Trump a fost și va fi, dacă va mai fi, doar executantul lor.

VEZI ŞI:

INTERVIU. Mesajul lui Cristian Diaconescu pentru românii pro-Trump din SUA și ce va păți președintele după atacul asupra Capitoliului

INTERVIU. Mihai Rusu (Europa Liberă): ”Trumpiștii sunt spălați pe creier, AUR – o mare primejdie! Cum să aplauzi moartea a 5 oameni?!”

Luați-i lui Trump codurile nucleare! Îngrijorare maximă la Washington după atacul asupra Capitoliului. Precedentul Nixon

Leave a reply