„NU mai avem locuri în spital!” Apel disperat al medicilor pentru prevenirea colapsului sanitar provocat de explozia cazurilor de COVID 19

0
1721

„Ne-am apropiat de capacitatea maximă ca număr de pacienți. Numărul de cazuri în comunitate e din ce în ce mai mare, numărul de cazuri din diverse focare e din ce în ce mai mare, iar asta duce la creșterea numărului de pacienți spitalizați. În curând vom depăși capacitatea maximă. Nu mai putem acoperi ritmul internare-externare. Numărul celor care vin e din ce în ce mai mare decât al celor pe care îi externăm”

Declaraţia de mai sus îi aparţine doctoriţei Simin Aysel Florescu, director medical la spitalul ”Victor Babeş”, din Capitală, şi a fost făcută într-o intervenţie telefonică la Digi 24.

Specialista a fost întrebată direct, din studioul TV, dacă mai sunt paturi libere în unitatea sanitară respectivă, având în vedere numărul crescut de cazuri pozitive noi, iar medicul nu s-a sfiit să fie tranşant.

„Sunt câteva zeci de persoane zilnic. Trendul numărului de pacienți internați e crescător. Numărul actual de pacienți e ca în vremurile de la începutul pandemiei. Trebuie să realizăm că acest număr de persoane infectate este cauzat de lăsarea gărzii jos, nu se mai respectă regulile de bază. Dacă din ce în ce mai mulți nu le respectă, rezultatul se vede. E un număr constant crescător de oameni care vin, ar trebui să dea de gândit, pentru a lua măsuri de responsabilitate individuală. Să respectăm regulile pe care le tot recităm de milioane de ori de când a început această pandemie, să nu le considerăm derizorii!”, a mărturisit dr. Simin Aysel Florescu.

Afirmaţiile sale, deşi făcute pe un ton calm şi deloc panicos, arată disperarea personalului medical. Căci în spitale se decontează iresponsabilitatea celor care îi îndeamnă pe oameni să nu ia în serios coronavirusul, să-l considere o invenţie de laborator, o cauză a apariţiei 5G sau a intervenţiei lui Bill Gates.

Toate aceste teorii ale conspiraţiei sunt falsuri dovedite, dar se răspândesc cu repeziciune în reţele de socializare şi ajung să fie însuşite de tot mai mulţi oameni neinstruiţi sau uşor de manipulat. Aceştia, la rândul lor, devin practic focare online de răspândire a COVID 19, prin manipularea celor aflaţi în contact cu ei în sensul de a renunţa la carantină, izolare socială şi măsuri sanitare de protecţie.

Până vineri, 19 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 23.400 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 16.555 au fost declarate vindecate și externate. Până astăzi, 1.484 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat. În ultimele 24 de ore au fost 320 de cazuri noi. Este a treia zi în care numărul de cazuri depășește 300.

Problema e că, în ritmul acesta, factorul de transmitere a coronavirusului creşte considerabil, ceea ce riscă să blocheze spitalele doar cu astfel de pacienţi în stare gravă, infectaţi cu COVID 19.

Acesta este marele pericol pe care nu îl sesisează sau nu vor să-l conştientizeze cei care îndeamnă populaţia să nu ia în serios măsurile de protecţie: că o astfel de atitudine relaxată va crea din nou un val de cazuri grave, care vor necesita internare spitalicească şi astfel vor bloca efectiv spitalele, făcând imposibilă tratarea celorlalţi bolnavi cu alte afecţiuni.

 

Leave a reply