Nu-i mai amendaţi pe bătrâni! Apel către poliţişti şi jandarmi, în faţa excesului de zel anticoronavirus

0
1342

Da, e carantină! Şi da, oamenii trebuie să stea în case. Căci în astfel de vremuri, cea mai sigură cale pentru a împiedica răspândirea virusului ucigaş este izolarea socială.

Iar bătrânii noştri nu fac excepţie. Trebuie să respecte această măsură dură, pentru a nu-şi pune viaţa lor în pericol, dar să n-o pună nici pe a altora, mai ales pe a celor dragi lor.


Însă bătrânii noştri sunt aşa cum sunt. Unii, disciplinaţi, alţii mai puţin. Cei care nu mai pot suporta carantină „scapă” din casă şi uneori ajung să încalce regula.

Dar Poliţia şi Jandarmeria ar face bine să înveţe ceva şi în această istorie nefastă din experienţa Vestului. În Occident, forţele de ordine sunt ferme, dar şi comunicative şi înţelegătoare. Şi, foarte important, nu te „ard” din prima, dacă au soluţia de a te ierta.

În România, pe de o parte din pricina moştenirii statului totalitar, pe de alta din motive de „muşchi”, unii agenţi devin mai „catolici decât papa”. Ba amendează bătrâne care vând şi ele pătrunjel la marginea drumului, ba care trec prea încet trecerea de pietoni (cum a fost recent un caz în Bucureşti).

În criza coronavirus, s-au năpustit direct şi asupra pensionarilor care n-au mai răbdat carantina, amendându-i usturător, fără să încerce nici de această dată calea amiabilă. Pentru mulţi, astfel de sancţiuni sunt pietre de moară; oamenii nu au pensii speciale de tipul celor încasate de ex-şefii agenţilor de ordine de azi.

Prin urmare, îi doare de două ori pe sărmanii noştri bunici şi bunice. Cui foloseşte o astfel de intransigenţă dusă la extrem? Chiar nu există altă cale? Sau merită pensionarii „în culpă” să fie taxaţi pe rupte?

Câteva răspunsuri şi un apel amical către poliţişti şi jandarmi, în înregistrarea de mai jos.

Leave a reply