Autoritățile americane au detectat o nurcă sălbatică în libertate infectată de noul coronavirus, așa cum a raportat luni Societatea Internațională pentru Boli Infecțioase.
Este pentru prima dată când un animal sălbatic cu o infecție confirmată a fost găsit în natură, potrivit biologului Thomas DeLiberto, director adjunct al Centrului Național de Cercetare a Faunei Sălbatice, din Fort Collins (SUA).
„Nu există în prezent dovezi că SARS-CoV-2 circulă sau că s-a stabilit în populații sălbatice din jurul fermelor de nurcă infectate”, a remarcat DeLiberto, citat de ziarul El Pais.
Echipa sa a prelevat probe de la diferite animale din diferite specii, dar niciunul nu a mai dat rezultate pozitive. Secvența genetică a virusului de nurcă sălbatică infectată nu se distinge de cea obținută de la cea mai apropiată fermă de blană, sugerând o contagiune directă.
„Dacă este într-adevăr un animal sălbatic care a fost infectat de o nurcă infectată care a scăpat dintr-o fermă, este îngrijorător”, spune medicul veterinar Elisa Pérez, expert în viruși emergenți la Centrul de Cercetare în Sănătate Animală, din orașul Madrid
„A avea un virus care circulă în viața sălbatică ar fi alarmant. Se pot crea noi focare și acest lucru ar complica foarte mult controlul bolii”, adaugă Pérez, care așteaptă mai multe informații despre analizele altor animale din zonă.
Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) a avertizat deja în urmă cu o lună despre pericolul ca animalele sensibile să devină un rezervor pentru coronavirus.
„Ar putea prezenta un risc continuu pentru sănătatea publică și ar putea duce la viitoare episoade de răspândire la oameni”, a declarat instituția internațională, cu sediul la Paris.
Organizația și-a exprimat „îngrijorarea” cu privire la posibilitatea săriturii coronavirusului de la oameni la nurci și invers – deja detectate în fermele din Danemarca – care pot să favorizeze mutațiile ce cresc virulența virusului sau contagiozitatea acestuia.
Marea Britanie trece la măsuri dure după ”noua formă” de coronavirus
Între timp, în Europa, coronavirusul SARS-CoV-2 face ravagii în forme noi de exprimare.
Peste 1.000 de cazuri asociate unei ”noi variante” a coronavirusului SARS-CoV-2 au fost identificate în ultimele zile în Marea Britanie, mai ales în partea de sud a ţării, unde această mutaţie ar putea avea o legătură cu creşterea numărului cazurilor de COVID-19, a declarat luni ministrul britanic al sănătăţii, Matt Hancock, potrivit Reuters, citată de Agerpres.
Am identificat o nouă variantă de coronavirus, care ar putea fi asociată cu răspândirea rapidă în sud-estul Angliei”, a spus ministrul Hancock într-o intervenţie în faţa parlamentului. ”Analizele iniţiale sugerează că această variantă creşte mai repede decât variantele existente”, a adăugat el.
”Trebuie să subliniez în acest stadiu că deocamdată nu există nimic care să sugereze că ar fi mai probabil ca această variantă să provoace o afecţiune gravă, iar ultimele date clinice arată că este foarte improbabil ca această mutaţie să nu răspundă unui vaccin”, a explicat oficialul britanic.
Pe de altă parte, el a anunţat în aceeaşi intervenţie că Londra şi mai multe comitate învecinate trec la nivelul maxim de restricţii antiepidemice, astfel că începând de miercuri acestea vor trebui să-şi închidă barurile şi restaurantele, va fi limitată şi mai mult socializarea, dar şcolile rămân deschise. Două subdiviziuni administrative londoneze, Greenwich şi Islington, au decis totuşi închiderea şcolilor.
”Am observat în ultima săptămână o creştere foarte puternică, exponenţială, a virusului la Londra, Kent, în părţi din Essex şi Hertfordshire. Nu ştim cât de mult aceasta este din cauza noii variante (de SARS-CoV-2), dar, indiferent care ar fi cauza, trebuie să acţionăm rapid şi decisiv”, a indicat ministrul Matt Hancock.
Guvernul britanic a elaborat un sistem de restricţii antiepidemice pe trei nivele, capitala Londra fiind în prezent la al doilea nivel.