Spania a solicitat în această duminică instituțiilor europene adoptarea unui răspuns comunitar coordonat pentru a suspenda sau nu zborurile între Uniunea Europeană și Regatul Unit după apariția unei noi tulpini în această din urmă țară.
România este pe cale să interzică zborurile, după cum a declarat secretarul de stat Raed Arafat.
“Am avut o discuție și domnul prim-ministru la telefon și INSP urmează să ne dea un punct de vedere astăzi, o analiză în acest sens. Normal că urmărim situația și normal că dacă se impun măsuri, vor fi luate măsuri.
Problema nu este că crește gravitatea cazurilor, dar că crește numărul infectaților.
Analiza INSP se va discuta cu Ministerul Sănătății și restul colegilor”, a precizat Raed Arafat.
Secretarul de stat în MAI spune că România ar putea interzice și ea zborurile din Regatul Unit chiar astăzi sau mâine.
Oficialii britanici de top din sănătate au spus că nu există dovezi că noua variantă ar provoca mai multe decese sau ar reacționa diferit la vaccinuri, însă se dovedește a fi cu până la 70% mai transmisibilă.
Premierul britanic Boris Johnson a numit sâmbătă varianta virusului mai contagioasă, deși nu se știe dacă este mai letală.
Din acest motiv, Italia, Olanda și Belgia au anulat astăzi legăturile aeriene cu Regatul Unit, în timp ce Franța și Germania o studiază. Ministrul britanic al Sănătății, Matt Hancock, a asigurat că virusul „este scăpat de sub control”.
Guvernul italian va suspenda zborurile dinspre şi către Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, unde apariţia unei noi tulpini de coronavirus mai contagioasă a determinat intrarea în lockdown a Londrei şi a unei părţi a Angliei.
”Ca guvern, avem datoria să protejăm cetăţenii italieni şi, din acest motiv, am notificat guvernul britanic că urmează să semnăm împreună cu Ministerul Sănătăţii o dispoziţie pentru suspendarea zborurilor cu Marea Britanie. Prioritatea noastră este să protejăm Italia şi compatrioţii noştri”, a anunţat pe Facebook ministrul de externe italian, Luigi di Maio, potrivit Reuters.
Oamenii de știință, însă, au avertizat ieri că nu se știe dacă noua tulpină se răspândește de fapt mai mult decât toate cele anterioare. Duminica aceasta, Germania a adăugat 22.771 de infecții și alte 409 de decese, completând cea mai proastă săptămână de la începutul pandemiei.
În ultimele șapte zile, Institutul Robert Koch a raportat 173.293 de infectați și 4.262 de decese, cel mai mare sold de luni până duminică de când a început criza de sănătate.